Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Znanost u žarištu – ciklus znanstveno-popularnih predavanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pokreće ciklus predavanja kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a koji su jedinstveni u Hrvatskoj. Na taj će se način široj publici prikazati čime se sve one bave, osvijestiti njihov velik znanstveni potencijal, kao i istaknuti činjenica da se njihovi zaposlenici uvelike bave temama kojima se nitko drugi u Hrvatskoj ne bavi, a koje su krucijalne za razumijevanje i vrednovanje naše znanosti i kulture.

Predavanja u ciklusu nazvanom Znanost u žarištu održavat će se svake druge srijede, počevši od 22. ožujka 2023., u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije (Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, Zagreb), s početkom u 16.30 sati.

Prvo predavanje održat će dr.sc. Lovro Kunčević O njegovanju (ne)ovisnosti: dubrovačka diplomacija i europske velesile u novom vijeku

Predviđeno je da se nakon 45-minutnog predavanja publika zadrži u kratkom druženju s predavačima i aktivno uključi u događanje svojim pitanjima ili primjedbama na odslušanu temu.

Tijekom idućih mjeseci predavanja će održati još Jelena Kralj, koja će govoriti na temu “Od Zagreba do Madagaskara: poletimo s čigrama”, akademik Mario Šlaus govorit će o tome kako forenzična antropologija pomaže u rješavanju ubojstva, a Alka Domić Kunić o problemima nasljeđivanja kad je u pitanju vlast, na primjeru prvog rimskog cara Augusta.

Također, Stella Fatović Ferenčić i Jasenka Ferber Bogdan održat će predavanje o Elsa-fluidu i ljekarniku i investitoru Eugenu Viktoru Felleru,  Siniša Radović o strategijama preživljavanja i prehrana neandertalaca u Vindiji, Anja Nikolić Hoyt o tome postoji li konačan popis dijelova čovječjega tijela, te Damir Karbić o tome kako se od kompozitnih država srednjovjekovne Europe došlo do koncepta nacionalnih država 19. stoljeća.

Pretraživanje