Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Akademik Luko Paljetak dobio Nagradu „Iso Velikanović“ za životno djelo

Hrvatski pjesnik i prevoditelj akademik Luko Paljetak primio je u srijedu 29. ožujka 2023. Nagradu „Iso Velikanović“ za životno djelo, najveće priznanje za književnoprevodilački rad u Hrvatskoj. Nagradu mi je uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je kazala da je Luko Paljetak po mnogim svojim karakteristikama umjetnik i intelektualac upravo renesansnim obuhvatom tema, interesa i disciplina kojima suvereno vlada. Njegov plodni prevoditeljski rad uključuje prijevode s engleskog, francuskoga španjolskog, slovenskog, talijanskog i ruskog jezika.

Predsjednik odbora Nagrade “Iso Velikanović” Dinko Telećan istaknuo je da su se Paljetkova autorska i prevoditeljska bibliografija svojom važnošću i virtuoznošću nadmetale, ali i isprepletale jedna s drugom. “Kad govorimo o Paljetkovim prijevodima, govorimo najprije o njegovim prepjevima. Osim svega versifikatorskoga znanja, vještine i lakoće, uvijek mu je taj rad činilo ono što je nenaučivo, ono što je u svakom pjesništvu nasušno, ono u najboljem smislu djetinje u riječi – sprega zaigranosti, točnosti, začudnosti i jasnoće”, rekao je Telećan.

Zahvalivši na Nagradi, akademik Paljetak je prevoditeljski rad usporedio s kraljevstvom Božjim koje sliči vinogradu. “Svi mi paljetkujemo na velikom književnom vinogradu svijeta da bismo uspjeli donijeti nekoliko plodova s toga vinograda – makar i zelenih”, rekao je akademik Paljetak.

Pretraživanje