Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Akademkinja Nella Lonza u Bruxellesu održala predavanje o 750 godina Dubrovačkog statuta

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bruxellesu, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Državnog arhiva u Dubrovniku u ponedjeljak 6. veljače 2023.  akademkinja Nella Lonza održala je predavanje “750 godina Dubrovačkog statuta.”

Dubrovački statut iz 1272. godine spada u najstarije sačuvane statute u hrvatskim krajevima i jedan je od najvažnijih pisanih simbola Dubrovnika. Svojim odredbama o funkcioniranju uprave i sudskim postupcima, o obitelji i nasljeđivanju, o zločinima i kaznama, o izazovima pomorstva i urbanom životu, idealan je vodič u rana stoljeća dubrovačke i europske pravne kulture i živopisan izvor o svakodnevici jednog srednjovjekovnog sredozemnog grada.

Predstavljanju ovog iznimnog akta, uz ostale goste iz europskih institucija, nazočili su veleposlanik u Kraljevini Belgiji Joško Paro, stalna predstavnica Republike Hrvatske pri Europskoj uniji Irena Andrassy, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, ravnateljica Dubrovačkog arhiva Nikolina Pozniak i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Bruxellesu Hrvoje Butigan. Predavanjem o Dubrovačkom statutu završio je i ovogodišnji program Feste svetog Vlaha u Bruxellesu.

Pretraživanje