Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Akademik Ivan Aralica primio Povelju Splitsko-dalmatinske županije

Istaknuti hrvatski književnik akademik Ivan Aralica primio je u ponedjeljak 12. prosinca u Knjižnici HAZU Povelju Splitsko-dalmatinske županije koju mu je uručio predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić za izuzetan i bogat doprinos na području kulturnog i književnog stvaralaštva. Riječ je o iznimnom priznanju koje su od osoba dosad dobili primjerice Oliver Dragojević, Ljubo Stipišić Delmata i Zlatko Dalić. Prema Šimundićevim riječima, akademik Aralica, iako nije rodom iz Splitsko-dalmatinske županije, u svojim djelima govori i o njoj, primjerice o Sinju, Imotskom, Trogiru i Splitu. Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt podsjetio je da je ovo već treća svečanost ove godine u Hrvatskoj akademiji na kojoj se akademiku Aralici uručuje priznanje, nakon što je u lipnju dobio počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru, a u rujnu Zlatnu plaketu Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. u suradnji s drugim udrugama proizašlima iz Domovinskog rata. „Mi smo ponosni na našeg doajena hrvatske književnosti i Razreda za književnost HAZU, na našeg akademika Aralicu, i uvijek smo radosni i čast nam je biti domaćin svečanostima kojima mu Hrvatska iskazuje počast“, kazao je akademik Neidhardt.

Zahvaljujući se na Povelji, akademik Aralica kazao je da ga ona čini bliskijim Splitu, a prisjetio se i svog književnog rada i istaknuo da nikad nije težio afirmirati se izvan hrvatskog jezika, iako su mu djela prevedena i na strane jezike. „Sebe vidim kao ložača tinjajuće vatre jednog nacionalnog perioda“, rekao je akademik Aralica.

Na svečanosti je govorio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader koji je akademiku Aralici zahvalio na svemu što je učinio za hrvatski narod, hrvatsku samostalnost i hrvatsko domoljublje.

Na svečanosti su bili nazočni i potpredsjednici HAZU akademik Davor Miličić i akademik Frano Parać te glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar.

Pretraživanje