Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Pod uredničkim vodstvom člana suradnika HAZU Ennija Stipčevića objavljen zbornik radova o Ivanu Lukačiću

Pod uredničkim vodstvom člana suradnika HAZU Ennija Stipčevića početkom rujna 2022. objavljen je zbornik radova Venice, Schiavoni and the Dissemination of Early Modern Music. A Companion to Ivan Lukačić, u izdanju belgijskog nakladnika Brepols.

Ivan Lukačić (oko 1585. – 1648.), rodom iz Šibenika, franjevac konventualac, školovan u Italiji, dugogodišnji kapelnik katedrale u Splitu, jedan je od ponajboljih starijih hrvatskih skladatelja. Još 1935. hrvatsko-američki muzikolog Dragan Plamenac pripremio je u izboru suvremeno izdanje jedine poznate Lukačićeve zbirke Sacrae cantiones (Venecija, 1620.) te ga promovirao na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu. Uslijedila su kasnija suvremena izdanja Sacrae cantiones (J. Andreis, Zagreb, 1970; E. Stipčević, Padova, 1986.), kao i razne muzikološke studije, tiskan je pretisak unikatnog izvornika (Zagreb: MIC, 1998), a o skladateljevu životu snimljen je i dokumentarni film U potrazi za Lukačićem (Šibenik, 2000). Znanstvenici, okupljeni u ovome zborniku, obradili su razne aspekte hrvatsko-talijanskih kulturalnih veza, pratili su izvore i odjeke Lukačićeve glazbe u rano-novovjekovnoj Europi. Zbornik radova međunarodne i interdisciplinarne ekipe znanstvenika, koju je objavila ugledna belgijska nakladnička kuća Brepols, znatan je doprinos poznavanju hrvatske glazbe i kulture na europskom tlu.

Autori studija su: Ennio Stipčević, Josip Vrandečić, Lovorka Čoralić, Ivana Prijatelj-Pavičić, Ljudevit Maračić, Paolo Alberto Rissmondo, Lucija Konfic, Jelena Knešaurek Carić, Gabriele Taschetti, Chiara Comparin, Aurelio Bianco, Jacomien Prins, Anna Laura Bellina, Dario Poljak i Tomislav Bužić.

Vito Balić diplomirao je teoretski odsjek na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1997. zaposlen je kao asistent pri Umjetničkoj akademiji u Splitu. Objavljuje studije o teoriji i povijesti glazbe te priprema kritička notna izdanja. Član je uredništva časopisa Bašćinski glasi (2013.-2019.) te urednik nekoliko zbornika radova.

Vincent Besson zaposlen je kao kompjuterski stručnjak i istraživač za analizu povijesnih i kulturalnih izvora pri Centre d’études supérieures de la Renaissance (Tours), Surađivao je u brojnim projektima digitalne humanistike, kao redaktor u notnim izdanjima te kao urednik u seriji muzikoloških monografija u nizu “Épitome Musical“ (Brepols) i časopisa “Imago musicae“. Član je međunarodnog uredništva Tomaso Cecchini: Opera omnia, u izdanju MIC-a (Zagreb).

 Ennio Stipčević, muzikolog, član suradnik HAZU, zaposlen od 1984. u Akademijinu Odsjeku za povijest hrvatske glazbe, predavao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (1994.-2015.). Objavio je 22 autorske knjige, 20-tak uredničkih knjiga i notnih izdanja te brojne znanstvene i stručne radove. Akad. god. 1996.-/97. proveo je kao Fulbright visiting scholar na Yale University (New Haven); od 2006. surađuje na znanstvenom projektu “Ricercar“ sa Centre d’études supérieures da la Renaissance (Tours). Glavna su mu djela Hrvatska glazba. Povijest hrvatske glazbe do 20. stoljeća (Zagreb: Školska knjiga, 1997.) i Renaissance Music and Culture in Croatia (Turnhout: Brepols, 2016.)

Pretraživanje