Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Elvis Orbanić i Milan Radošević objavili članak The Holy See’s Role in the Trial against the Istrian Anti-Fascists in 1929

Povjesničari dr. sc. Elvis Orbanić i dr. sc. Milan Radošević iz Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci – Područna jedinica Pula, objavili su članak The Holy See’s Role in the Trial against the Istrian Anti-Fascists in 1929 u jednom od najprestižnijih časopisa za crkvenu povijest Revue d’histoire ecclésiastique (RHE). Za potrebe pisanja članka konzultirano je do sada neobjavljeno arhivsko gradivo Središnjeg državnog arhiva u Rimu (Archivio Centrale dello Stato di Roma), za što je Milan Radošević posredstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, primio istraživačku stipendiju Talijanske nacionalne akademije znanosti (Accademia Nazionale dei Lincei). Elvis Orbanić istražio je dokumente pohranjene u Apostolskom vatikanskom arhivu te Arhivu Državnoga tajništva Svete Stolice.

Dana 24. ožujka 1929. godine u Kraljevini Italiji održani su prvi dotadašnji jednostranački izbori, odnosno fašistički plebiscit koji je imao za cilj ukidanje bilo kakvog kulturnog ili političkog života izvan fašističke korporativne države. Članovi beramske (Beram, selo kraj Pazina) antifašističke, tajne organizacije Borba, kojoj se pridružio Vladimir Gortan, proveli su oružanu akciju s ciljem zastrašivanja birača. Ubrzo su svi sudionici akcije uhićeni i suđeni na Specijalnom sudu za zaštitu države. U ovom se radu  uspješno dokazala uloga Svete Stolice koja je poduzela  diplomatske korake prema talijanskoj vladi u cilju spašavanja istarskih optuženika od smrtne kazne. Ukazano je, između ostaloga, i na djelovanje tadašnjih jugoslavenskih biskupa (Bauera i Jegliča) kao i zagrebačkih franjevaca konventualaca s istim ciljem.

Časopis Revue d’Histoire Ecclésiastique je znanstveni časopis koji vode profesori Université catholique de Louvain i Katholieke Universiteit Leuven. Istaknuti članovi akademske zajednice smatraju ga “najboljim međunarodnim časopisom kršćanske povijesti”. Objavljuje članke koji obuhvaćaju cijelu povijest kršćanstva, a temelje se na izvornom istraživanju izvora i često razvijaju inovativne aspekte povijesne metodologije. Uključen je u Current Contents Connect bazu podataka.

Pretraživanje