Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti darovan primjerak monografije Sanctuarium Adignani

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i akademik Velimir Neidhardt primio je u četvrtak 2. lipnja 2022. župnika Župe svetog Blaža u Vodnjanu mons. Marijana Jelenića koji je Hrvatskoj akademiji darovao primjerak svoje monografije Sanctuarium Adignani posvećene relikvijama svetaca koje se od 1818. čuvaju u vodnjanskoj župnoj crkvi. Ovo tvrdo ukoričeno izdanje enciklopedijskog formata od 830 stranica s tekstovima na hrvatskom i engleskom jeziku, s 536 fotografija dokumenata i relikvija, čini jedinstveni katalog s obrađenim relikvijama koje su prema Jelenićevim riječima nenadmašno svjetsko kulturno i duhovno blago jer se radi o najvećoj zbirci relikvija na svijetu. U proteklih 15 godina relikvije, njih više od 300, analizirane su suvremenim znanstvenim metodama, u čemu je sudjelovalo više od 100 znanstvenika i znanstvenih institucija.

Uz mons. Marijana Jelenića bili su porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, vodnjanski dekan Ilija Jakovljević i mons. Nedjeljko Pintarić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije.

Tijekom susreta govorilo se o planovima da se radi zaštite i dostojnog prezentiranja relikvija uz crkvu u Vodnjanu izgradi aneks za sakralni muzej i kriptu kako bi se u tom istarskom mjestu uredilo jedinstveno „antropološko, ekumensko i katoličko svetište“.

 

Pretraživanje