Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Nova knjiga S. Fatović-Ferenčić i J. Ferber Bogdan: „Što je Elsa-fluid? To se zna. Eugen Viktor Feller – ljekarnik i investitor“

Iz tiska je krajem 2021. godine izašla knjiga dviju Akademijinih djelatnica Stelle Fatović-Ferenčić (upraviteljice Zavoda za povijest i filozofiju znanosti) i Jasenke Ferber Bogdan (upraviteljice Kabineta za arhitekturu i urbanizam s Arhivom za likovne umjetnosti ) naslovljene „Što je Elsa-fluid? To se zna. Eugen Viktor Feller – ljekarnik i investitor“.

POZIV NA PROMOCIJU

Knjiga tematizira početke proizvodnje ljekarničkog specijaliteta u Donjoj Stubici kojoj pripada istaknuto mjesto u istraživanjima ranog razvoja farmaceutske industrije na našim prostorima. Pokretač ove proizvodnje je Ukrajinac Eugen Viktor Feller koji je svoje djelovanje upisao u začetke proizvodnje lijekova, razvoj farmaceutskog marketinga i izvoza na području Hrvatske proširujući utjecaj i na područje izvan granica tadašnje Austro-Ugarske.  Već 1901. u Donjoj Stubici gradi katnicu s tvorničkim pogonom u prizemlju i prostranim stambenim prostorom na katu. Intenzivnom proizvodnjom, dobro osmišljenom reklamom i spretnim poduzetništvom osvojio je ne samo domaće tržište, već proizvode izvozi i na tržišta širom svijeta. Poslovni uspjeh donosi mu znatnu dobit pa dio svog kapitala ulaže u izgradnju nekoliko visoko kvalitetnih arhitektonskih objekata u Zagrebu (kuća Feller, Tomislavov trg 4; palača Feller, Jurišićeva 1/1a; vila Feller, Jurjevska 31a). Umro je 15. studenoga 1936. godine, u 65. godini života, a pokopan je na zagrebačkom Mirogoju u obiteljskoj grobnici u arkadama. Istraživanje uloge i djelovanja Eugena Viktora Fellera, uspješnog farmaceutskog poduzetnika u osvit industrijskog društva, pridonosi stoga rasvjetljavanju važnog dijela hrvatske kulture te ostaje svijetla točka poslovanja i ulaganja u kulturu kojima smo se prije više od jednog stoljeća približili onovremenom europskom poslovanju i estetici.

 

Pretraživanje