Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Monografija Domovini ’20 Nenada Fabijanića

U izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u studenom 2021. objavljena je monografija DOMOVINI ’20 o Spomeniku Domovini čiji je autor arhitekt Nenad Fabijanić, član suradnik HAZU.

Njegovo idejno rješenje dobilo je prvu nagradu na natječaju koji su raspisali Grad Zagreb i Udruženje hrvatskih arhitekata. Kamen temeljac za izgradnju Spomenika Domovini postavljen je 23. rujna 2019., a svečano je otkriven 10. prosinca 2020. U monografiji je izložena kronologija od početne zamisli do realizacije Spomenika Domovini.

Snješka Knežević, Danko Plevnik, Ivo Babić, Zvonko Pađan, Mirna Rudan Lisak i Joško Belamarić autori su tekstova o genezi, mjestu, obilježju, simbolici, putu od naroda do nacije, povratku iskonu, likovnosti i višeznačnosti memorijala. Izvršni urednici su Leila Nanuk i Žorž Draušnik, a grafički dizajn potpisuje Borjana Katić-Štetić. Bogato ilustrirana, monografija slikom i riječju donosi detaljan prikaz rađanja ideje, nastanka i realizacije memorijala oblikovanoga u ime sjećanja.

,,U svemu možeš vidjeti samo ono što nosiš u sebi.’’ – Slobodan Vuličević

,,Fabijanićev spomenik nosi dvije poruke. Jedna je “in perpetuam memoriam” (na trajni spomen) teškim ratnim vremenima i palim žrtvama, a drugi je “memento, homo” (sjeti se, čovječe) da je nastala nova slobodna država jednoga naroda i gledaj otvoreno u budućnost. Prva je ostvarena metaforičkim elementima – vodom, zrakom i vatrom, a druga arhitektonskim artefaktima – zidom i portalom, prolazom u tu budućnost. Iako je moguće osjetiti gotovo ibsenovsku dramatičnost u izmjenjivanju raznih psiholoških stanja, autor je postigao prepoznavanje dominantne uloge optimizma i vjere u budućnost, kroz gotovo djevičansku čistoću svojih formi…” – Zvonko Pađan

 

Pretraživanje