Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izražava solidarnost s Ukrajinom

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti uputila je u petak 25. veljače 2022. pismo predsjedniku Nacionalne akademije znanosti Ukrajine Anatoliju Zagorodnom u kojem se izražava solidarnost s Ukrajinom suočenom s ruskom agresijom.

U pismu se navodi:

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti zgrožena je vijestima o agresiji Rusije na Ukrajinu, o razaranju ukrajinskih gradova i pogibiji ukrajinskih vojnika i civila. U sjećanje nam dolaze slike stradanja Hrvatske u srpskoj agresiji prije tridesetak godina kada su se hegemonističke ambicije okomile protiv pravednih i legitimnih težnji hrvatskog naroda za vlastitim slobodnom, samostalnom i suverenom državom. To povijesno iskustvo obvezuje nas da u ovim teškim trenucima za ukrajinski narod, kojem se osporava pravo na njegovu samobitnost i državnost, izrazimo solidarnost s nama prijateljskom i bliskom Ukrajinom.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ovime se pridružuje brojnim apelima za zaustavljanje agresije na Ukrajinu koja ugrožava ne samo mir u Europi i svijetu, nego i za svjetski poredak i globalnu sigurnost.

Faksimil pisma

Pretraživanje