Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

U palači HAZU održana svečanost dodjele 34. nagrade Hrvatske glazbene mladeži “Ivo Vuljević” za 2021. uz koncert Zagrebačkih solista, Martine Jembrišak i Mije Pečnik

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 8. prosinca 2021. održana je svečanost dodjele 34. nagrade Hrvatske glazbene mladeži “Ivo Vuljević” za 2021. uz koncert Zagrebačkih solista i lanjskih dobitnica Nagrade, harmonikašice Martine Jembrišak i pijanistice Mije Pečnik.

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Ivo Vuljević” je mladi pijanist Lovre Marušić. On je dobitnik brojnih nagrada, kao što su prve nagrade na Međunarodnom natjecanju IMF u Parizu te na 20. Međunarodnom natjecanju u Santa Cecilia u Portu. U Novom Sadu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju 2016. osvojio je prvu nagradu, nagradu komisije i nagradu komisije, a svoje je glazbeno djelovanje ovjekovječio i srebrenom medaljom na prestižnom međunarodnom natjecanju Cleveland International Piano Competition 2021. u SAD-u.

Podučavala ga je Rozarija Samodol u rodnom Omišu, a na poziv slavne ruske pijanistice Natalije Trull 2006. godine odlazi u Moskvu na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u klasi Ljubomira Gašparovića, a poslijediplomske studije nastavlja u Hochshule für Musik Franz Liszt u Weimaru u klasi Grigoryija Gruzmana. Ujedno je i dobitnik Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu.

Nastupao je s eminentnim orkestrima i vrhunskim komornim sastavima, kao što su The Cleveland Orchestra, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, simfonijski orkestar HNK Split, Zagrebački solisti, Splitski solisti i dr. U njegovim nastupima uživala je publika u Hrvatskoj, SAD-u, Francuskoj, Rusiji, Portugalu, Njemačkoj, Austriji, Portugalu…

Glazbeno djelovanje i brojne uspjehe Lovre Marušića prepoznali su članovi Ocjenjivačkog suda za dodjelu Nagrade Ivo Vuljević, u sastavu maestro Tonči Bilić, kao predsjednik žirija, te mr.sc. Naima Balić, red.prof.art. Anđelko Krpan, akademik Frano Parać i red.prof.art. Berislav Šipuš.

 

Pretraživanje