Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

U Daruvaru predstavljena monografija Povijest Daruvara

Zavod za znanstvenoistraživači i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru, Grad Daruvar i Ogranak Matice hrvatske Daruvar predstavili su 10. prosinca 2021. monografiju Povijest Daruvara: prapovijest – rimski temelji – naseljavanje – moderni grad. Knjiga je rezultat znanstvenoistraživačkog projekta koji je financirao Grad Daruvar, a objavljena je u ediciji Posebna izdanja Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru (knj. 14). Autori su dr. sc. Vjenceslav Herout, dr. sc. Željko Karaula te suautori mr. sc. Mirjana Jakčin Ivančić, dr. sc. Goran Jakovljević i dr. sc. Zdravko Palavra. Voditelj projekta i urednik knjige je prof. dr. sc. Vladimir Strugar, a glavni i odgovorni urednik prof. dr. sc. Slobodan Kaštela.

Knjigu su predstavili: prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, prof. dr. sc. Vladimir Strugar, recenzenti akademik Dragutin Feletar i prof. dr. sc. Hrvoje Petrić te autori dr. sc. Vjenceslav Herout, dr. sc. Željko Karaula i suautori mr. sc. Mirjana Jakčin Ivančić, dr. sc. Goran Jakovljević i dr. sc. Zdravko Palavra.

Sadržaj je raspoređen u jedanaest poglavlja: Geografska i prirodna obilježja daruvarskog područja, O postanku Daruvara: arheološke i povijesne spoznaje, Daruvarsko područje od početka 15. do kraja 17. stoljeća, Daruvarsko područje od kraja 17. stoljeća do početka 20. stoljeća, Daruvar u Jugoslavenskoj državi (1918.-1941.), Daruvar i daruvarski kraj u Drugom svjetskom ratu (1941.-1945.), Daruvar u socijalističkoj Jugoslaviji, Daruvar u stvaranju hrvatske države i Domovinski rat (1991.-1995.), Kulturna baština Daruvara, Zelenilo Daruvara, Povijest naselja Grada Daruvara.

Autori i suautori nastojali su prikazati što su ljudi stvarali i stvorili – često nažalost i uništili – u povijesti daruvarskog područja od prapovijesti i rimskih temelja do suvremenih dana, konkretno do 2015. godine. Prikazuje se djelovanje, u određenom povijesnom kontekstu, mnogih osoba koje su igrale svoje životne ulogu u politici, gospodarstvu, kulturi, odgoju i obrazovanju, sportu, društvenom životu.

Knjiga o povijesti Daruvara i njegova šireg područja najopsežnije je i najtemeljitije znanstveno djelo o Daruvaru napisano do sada i ona je izniman prinos zavičajnoj i nacionalnoj historiografiji.

Pretraživanje