Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Bugarska veleposlanica Genka Georgieva odala počast Josipu Jurju Strossmayeru i Franji Račkom

Bugarska veleposlanica Genka Georgieva položila je u petak 29. listopada vijenac ispred spomenika biskupa Josipa Jurja Strossmayera pored palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te na spomen-ploču prvom predsjedniku Akademije Franji Račkom na Akademijinoj zgradi na Strossmayerovom trgu 2. Polaganju vijenaca prisustvovali su predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt i potpredsjednik akademik Frano Parać. Veleposlanica Georgieva posjetila je i palaču HAZU gdje je sa svojim domaćinima razgovarala o mogućnostima dodatne suradnje Hrvatske akademije s partnerima iz Bugarske.

Polaganje vijenaca organizirano je povodom obilježavanja bugarskog nacionalnog blagdana Dana narodnih buditelja 1. studenog, kojim se odaje počast bugarskim prosvjetiteljima, književnicima i svima koji su dali doprinos razvoju bugarske kulture, znanosti i obrazovanja. Već tradicionalno, bugarsko veleposlanstvo u Hrvatskoj odaje počast Strossmayeru i Račkom koji su zbog svog doprinosa duhovnom zbližavanju dvaju naroda 1884. proglašeni počasnim članovima Bugarske akademije znanosti. Zahvaljujući Strossmayeru, 1861. je izdana prva zbirka narodnih pjesama braće Konstantina i Dimitrija Miladinova, a mnogim bugarskim studentima omogućeno je školovanje na Sveučilištu u Zagrebu.

Franjo Rački također je zadužio Bugare kao povjesničar jer je napisao Povijest Bugarske (otkrivena tek 1995. u Hrvatskom državnom arhivu i objavljena 1999.), a kao Strossmayerov najbliži suradnik pomagao je Konstantinu Miladinovu u sastavljanju prvog hrvatsko-bugarskog rječnika. Zbog svojih zasluga Bugarska akademija znanosti Račkome je podigla spomenik u svojoj palači u Sofiji kao jedinom strancu, dok Strossmayer u Sofiji ima ulicu sa svojim imenom i spomenik.

Pretraživanje