Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Pod pokroviteljstvom HAZU dodijeljene stipendije Nacionalnog programa “Za žene u znanosti” 2021.

Pod pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 16. lipnja 2021. održana je svečanost dodjele stipendija Nacionalnog programa “Za žene u znanosti” 2021. Program stipendiranja koji ove godine obilježava svoju 15. obljetnicu provođenja u Hrvatskoj održava se u organizaciji L’Oreal Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija. Ovogodišnje dobitnice su Jelena Bijelić, doktorica znanosti u području kemije, Ivana Lapić, specijalistica medicinske biokemije i laboratorijske medicine, Ena Melvan, magistrica računarstva i matematike i Helena Virić Gašparić, magistrica inženjerka fitomedicine. Nagrada uključuje i pojedinačnu stipendiju od pet tisuća eura.
Stipendije se dodjeljuju kandidatkinjama, polaznicama doktorskoga studija na području prirodnih znanosti, medicine i zdravstva te biotehničkih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, na završnom stupnju izrade doktorske disertacije, što u obrascu prijave potvrđuje izjava mentora. Sve stipendistice svoje doktorske disertacije izvode na hrvatskim sveučilištima ili znanstvenim institucijama.
Predsjednik Izbornoga povjerenstva programa “Za žene u znanosti” je akademik Zvonko Kusić, a članovi akademkinja Vida Demarin, akademik Krešimir Nemec, akademik Vladimir Paar, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, prof. dr. sc. Đurđica Ugarković, prof. dr. sc. Ivan Vicković i dr. sc. Katica Biljaković. Nacionalni program stipendiranja “Za žene u znanosti“ nastao je 2006. po uzoru na međunarodni program “For Women in Science“ koji za cilj ima promijeniti cjelokupnu percepciju uloge žene ne samo u znanosti, nego i u društvu.

Pretraživanje