Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti na izložbi Hrvatska svijetu

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu od 12. veljače do 15. svibnja 2021. otvorena je multidisciplinarna izložba Hrvatska svijetu u organizaciji Večernjeg lista. Autor izložbe je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, a kustosku koncepciju oblikovala je povjesničarka umjetnosti dr. sc. Anita Ruso. Na izložbi su predstavljene umjetnine, autorski nacrti, patenti, arhivski dokumenti i video zapisi te uređaji i naprave nastale prema patentima i idejama 38 zaslužnih pojedinaca rodom iz Hrvatske odabranih prema kriteriju originalnosti, vizionarstva, široke primjene ideja i izuma. Riječ je o osobama čije je djelovanje imalo konkretnog utjecaja na globalnu povijest čovječanstva.

Izložba je nastala u suradnji s Real grupom te Akademijom likovnih umjetnosti i Hrvatskim društvom likovnih umjetnika koji su doprinijeli vizualnom dojmu izložbe sastavljene od bogate građe iz kulturnih, znanstvenih i obrazovnih institucija. Među ostalim, na izložbi su izloženi i eksponati iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Iz Gliptoteke HAZU ustupljeni su odljevi deset glava sa šibenske katedrale, rad Jurja Dalmatinca, odljev Bašćanske ploče, kao i skice spomenika Ivana Meštrovića Indijanac s lukom i Indijanac s kopljem postavljenih u Chicagu.

Iz Strossmayerove galerije starih majstora HAZU na izložbi se mogu vidjeti autoportret Julija Klovića, slika Andrije Medulića Izak blagoslivlja Jakova te slika     Jusepea de Ribere Sveti Jeronim.

Iz Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU izložene su reklamne razglednice farmaceutske tvornice Kaštel, originalna ambalaža lijeka Streptazol, mikroskop s početka 20. stoljeća te portret Gjure Baglivija.

Iz fundusa Knjižnice HAZU na izložbi se mogu vidjeti faksmilno izdanje Časoslova Farnese s minijaturama Julija Klovića te pretisak djela Benedikta Kotruljevića Della mercatura et del mercante perfetto (O trgovini i savršenom trgovcu).

Hrvatska akademija za izložbu Hrvati svijetu ustupila je i 15 digitaliziranih fotografija iz ostavštine nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, iz različitih razdoblja njihova života.

Na otvorenju izložbe bio je i potpredsjednik HAZU akademik Frano Parać koji je kazao da je i utemeljitelj Akademije biskup Josip Juraj Strossmayer zastupao ideju da hrvatska kultura čini hrvatski identitet i čini Hrvate prepoznatljivima u Europi i svijetu. Po njegovim riječima, na tom tragu nastala je i ova izložba. Podsjetio je i da HAZU provodi izdavački projekt Hrvatska i Europa kojem je cilj predstavljanje hrvatske povijesti i kulture kao sastavnog dijela europske baštine u opsežnim monografijama na hrvatskom, engleskom i francuskom te najavio skoro dovršenje projekta.

 

Marijan Lipovac,
Ured za odnose s javnošću i medije HAZU

Pretraživanje