Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt primio bugarsku veleposlanicu Genku Georgievu i zahvalio na donaciji bugarske vlade za obnovu Akademijinih zgrada u Zagrebu stradalih u potresima 2020.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u ponedjeljak 18. siječnja bugarsku veleposlanicu Genku Georgievu povodom odluke bugarske Vlade koja je 30. prosinca 2020. donirala Hrvatskoj akademiji 50.000 eura za obnovu njenih zgrada u Zagrebu stradalih u potresima 22. ožujka i 29. prosinca 2020.

Akademik Neidhardt zahvalio je bugarskoj Vladi i osobno veleposlanici Georgievoj na ovoj donaciji istaknuvši da se radi o velikoj pomoći, budući da će obnova palače HAZU i zgrada Hrvatske akademije iziskivati velika sredstva. Također je kazao da se radi o još jednom izrazu stoljetnog prijateljstva hrvatskog i bugarskog naroda.

U pisanoj obavijesti o donaciji bugarske Vlade veleposlanica Georgieva podsjetila je na veze Hrvatske akademije s Bugarima koje počinju još uoči njenog osnutka 1861.

„U svom pismu hrvatskom banu Josip Šokčeviću 1860. u kojemu obavještava da je položio prvi prinos za osnutak Akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, biskup Josip Juraj Stossmayer nastoji da ta ustanova otvori vrata i Bugarima potomcima Ivana Egzarha i cara Simeona. Od tog trenutka je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti postala duboko povezana s Bugarskom i znanošću u Bugarskoj, da bi kasnije Bugari imali svoje stalne i dopisne članove te Akademije. Među njima su prof. dr. Marin Drinov, prof. dr. Lubomir Miletić, prof. dr. Stefan Bobčev, prof. dr. Vasil Zlatarski i prof. dr. Georgi Zlatarski, koju su osnovali i Bugarsku akademiju znanosti te radili na njenom povezivanju s Hrvatskom.

Ove duboke veze biskupa Josipa Jurja Stossmayera (a i Franje Račkog) s Bugarskom obilježavaju se svake godine od strane Veleposlanstva Republike Bugarske u Zagrebu i Uprave HAZU na Dan narodnih buditelja Bugarske. Zbog toga sam teška srca vidjela štetu koju su potresi 2020. nanijeli zgradi HAZU i obavijestila o tome Vladu Republike Bugarske. Uzimajući u obzir važnost Akademije kao institucije, simbol bliskosti Bugara i Hrvata, 30. prosinca 2020. godine Vlada Republike Bugarske donijela je Rješenje o donaciji 50.000 eura kao početnu pomoć za obnovu zgrade HAZU“, napisala je u svom dopisu veleposlanica Georgieva.

Na susretu akademika Neidhardta i veleposlanice Georgieve nazočni su bili i potpredsjednici HAZU akademik Davor Miličić i akademik Frano Parać, glavni tajnik akademik Dario Vrenetar i tajnica HAZU Sara-Sanela Butorac, te zamjenik veleposlanice Nikola Nikolov.

Osim o obnovi zgrada Hrvatske akademije, razgovaralo se i o planovima za daljnje unapređenje suradnje HAZU s Bugarskom akademijom znanosti.

 

Marijan Lipovac
Ured za odnose s javnošću i medije HAZU

Pretraživanje