News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 20. April, 2022

Poziv za sudjelovanje na znanstveno-stručnom skupu o Tomislavu Krizmanu

Objavljen je Poziv za sudjelovanje na Znanstveno-stručnom skupu “Tomislav Krizman i njegov doprinos hrvatskoj kulturi i umjetnosti”, koji će se održati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 29. i 30. rujna 2022. Organizatori skupa su Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za modernu umjetnost i vizualne komunikacije i Kabinet za arhitekturu i urbanizam s Arhivom za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Rok za prijavu sudjelovanja na skupu je 10. srpnja 2022.

Read more
News 21. April, 2022

Umro akademik Božo Udovičić

U četvrtak 21. travnja 2022. u Zagrebu je u 89. godini života umro akademik Božo Udovičić, istaknuti hrvatski inženjer elektrotehnike i stručnjak za energetiku, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Rodio se u Rašeljkama kod Tomislavgrada 26. rujna 1933. Za redovitog člana HAZU, u Razredu za tehničke znanosti, izabran je 1997., a od 1993. do 2017. bio je predsjednik Znanstvenog vijeća za energetiku HAZU. Bio je ministar za energetiku i industriju u prvoj i drugoj Vladi Republike Hrvatske od 1990. do 1991. Posljednji ispraćaj akademika Udovičića je u utorak, 26. travnja, u 12 sati na krematoriju Mirogoj.

Read more
News 21. April, 2022

Bugarska ministrica vanjskih poslova Teodora Genčovska posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u četvrtak 21. travnja 2022. u palači HAZU bugarsku ministricu vanjskih poslova Teodoru Genčovsku. Tom je prilikom uputio zahvalu bugarskoj Vladi koja je Hrvatskoj akademiji donirala 50.000 eura za obnovu njenih zgrada u Zagrebu stradalih u potresima 22. ožujka i 29. prosinca 2020. Razgovaralo se i o hrvatsko-bugarskoj suradnji i o unapređenju međusobnih odnosa. 

Read more
News 19. April, 2022

EASAC: Izvještaj o obnovljivoj poljoprivredi u Europi

European Academies’ Science Advisory Council (EASAC) nedavno je objavio Izvještaj o obnovljivoj poljoprivredi u Europi: Regenerative agriculture in Europe / A critical analysis of contributions to European Union / Farm to Fork and Biodiversity Strategies

Read more
News 1. April, 2022

NATJEČAJ ZA IZLAGANJE NA XIV. TRIJENALU HRVATSKOGA KIPARSTVA

Gliptoteka HAZU raspisuje natječaj za sudjelovanje na XIV. TRIJENALU HRVATSKOGA KIPARSTVA. Rok prijave je do 24. 4. 2022. XIV. trijenale hrvatskoga kiparstva će se, zbog nemogućnosti održavanja izložbe u prostorima Gliptoteke HAZU koji su oštećeni u potresu, održati u Galeriji Bačva Doma hrvatskih likovnih umjetnika (Meštrovićev paviljon), palači Vranyczany (Zgrada Hrvatskog inženjerskog saveza (HIS) Berislavićeva 6) te na nekoliko lokacija u vanjskim gradskim prostorima u Zagrebu. XIV. trijenale kiparstva održat će se u periodu od srpnja do kolovoza 2022. Točan termin izložbe bit će objavljen s rezultatima natječaja.

Read more
News 13. April, 2022

Umro Zvonimir Janko, dopisni član HAZU

U utorak 12. travnja 2022. u Heidelbergu je u 90. godini života umro dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonimir Janko, istaknuti hrvatski matematičar, profesor emeritus Sveučilišta u Heidelbergu. Rodio se 26. srpnja 1932. u Bjelovaru, a dopisni član HAZU bio je od 1992.

Read more

Search