News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 26. May, 2022

Dobitnici godišnje nagrade Društva Hrvatskih skladatelja

Akademik ZORAN JURANIĆ i dr. sc. HANA BREKO KUSTURA, članica suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dobitnici su godišnjih nagrada Hrvatskog društva skladatelja za 2021. godinu. Akademik Juranić dobitnik je Nagrade “Boris Papandopulo” za djelo “Opera po Kamovu”, a dr. sc. Hana Breko Kustura dobitnica je Nagrade “Josip Andreis” (za muzikologiju i glazbenu publicistiku) za projekt: Hrvatski glazbeni i liturgijski kodeksi srednjega vijeka: Interdisciplinarna obrada (CROMUSCODEX70).

Read more
News 20. May, 2022

PRILOZI ZA ZAŠTITU HRVATSKIH NACIONALNIH INTERESA PRILIKOM PREGOVORA REPUBLIKE HRVATSKE S BOSNOM I HERCEGOVINOM, CRNOM GOROM I SRBIJOM U POGLEDU NJIHOVA ULASKA U EUROPSKU UNIJU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je u petak 20. svibnja 2022. dokument PRILOZI ZA ZAŠTITU HRVATSKIH NACIONALNIH INTERESA PRILIKOM PREGOVORA REPUBLIKE HRVATSKE S BOSNOM I HERCEGOVINOM, CRNOM GOROM I SRBIJOM U POGLEDU NJIHOVA ULASKA U EUROPSKU UNIJU koji je u veljači poslala predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću.

Read more
News 19. May, 2022

Izabrani novi članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti održala je u četvrtak 19. svibnja izbornu skupštinu na kojoj je izabrano 17 novih redovitih članova, 5 dopisnih članova i 5 članova suradnika HAZU. Za redovite članove izabrani su: u Razredu za društvene znanosti Stjepan Ćosić, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Ivo Piantanida i Vladislav Tomišić, u Razredu za prirodne znanosti Ivan Sondi, Mario Šlaus i Stipan Jonjić, u Razredu za filološke znanosti Mario Brdar, Silvana Vranić i Mateo Žagar, u Razredu za književnost Ratko Cvetnić, Krešimir Bagić i Sibila Petlevski, u Razredu za likovne umjetnosti Petar Barišić i Kažimir Hraste te u Razredu za tehničke znanosti Sven Lončarić, Bojan Jerbić i Ivan Petrović.

Read more
News 23. May, 2022

Umro akademik Eduard Hercigonja

U subotu 21. svibnja 2022. u Zagrebu je u 93. godini života umro akademik Eduard Hercigonja, istaknuti hrvatski filolog, paleoslavist, kroatist i povjesničar književnosti, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Rodio se 20. kolovoza 1929. u Zagrebu. Redoviti član HAZU u Razredu za filološke znanosti bio je od 1991., od 1986. bio je izvanredni, a od 1977. član suradnik.

Read more
News 9. May, 2022

Glavna direktorica Nacionalne knjižnice Koreje gđa Suh Hye-ran posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u ponedjeljak 9. svibnja 2022. u palači HAZU gđu Suh Hye-ran, glavnu direktoricu Nacionalne knjižnice Koreje. U njezinoj su pratnji bili gđa Ryu Eun-young, voditeljica Službe za internetske resurse, gđa Park Yoon-hee, Odjel za međunarodnu suradnju i gđa Nam Hyang, prevoditeljica za engleski jezik iz Nacionalne knjižnice Koreje, gđa Soonyoung Redden, projektna asistentica, u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Koreji i g. Yang Han-mo, hanji fotograf/umjetnik.

Read more
NewsMeetings 9. May, 2022

Predstavljen novi Zbornik za narodni život i običaje Odsjeka za etnologiju HAZU

Odsjek za etnologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizirao je u petak, 6. svibnja 2022. promociju etnološke monografije podravskoga sela Virja s kraja 19. i početka 20. stoljeća čiji je narodni život i običaje bilježio virovski seljak Josip Tomec prema naputku Antuna Radića. Rukopis se čuva u arhivu Odsjeka, a knjiga je tiskana u suradnji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Općine Virje. Monografiju su predstavili: glavni urednik akademik Dragutin Feletar, dr. sc. Klementina Batina i dr. sc. Jakša Primorac s Odsjeka za etnologiju HAZU te dijalektolozi prof. dr. sc. Joža Horvat i prof.dr. sc. Anđela Frančić.

Read more
News 5. May, 2022

ALLEA objavila izvještaj “Towards Climate Sustainability of the Academic System in Europe and beyond”

All European Academies (ALLEA) objavila je izvještaj “Towards Climate Sustainability of the Academic System in Europe and beyond”. Izvještaj je pripremila radna skupina Climate Sustainability in the Academic System, a bavi se utjecajem na klimatske promjene iz perspektive različitih dionika koji imaju ključnu ulogu u akademskoj zajednici te sadrži niz preporuka za djelovanje.

Read more

Search