News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 17. November, 2021

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti: Primjena posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja na virus SARS-CoV-2

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti  od  utorka 16. studenog 2021. primjenjuje posebnu sigurnosnu mjeru obveznog testiranja na virus SARS-CoV-2. U svim Akademijinim zgradama u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima članovi i djelatnici HAZU, kao i posjetitelji, testiranje dokazuju ovlaštenim osobama predočenjem EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju.

Read more
News 30. November, 2021

Umro dopisni član HAZU Wiesław Boryś

U ponedjeljak 29. studenog 2021. u Krakovu je u 83. godini života umro istaknuti poljski jezikoslovac i kroatist Wiesław Boryś, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2010. Rodio se 4. siječnja 1939. u mjestu Bzinu. Bio je jedan od najuglednijih živućih čakavologa.

Read more
News 17. November, 2021

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odala počast žrtvama Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje

Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odala im je počast u srijedu 17. studenog 2021. Oko spomenika utemeljitelja Akademije biskupa Josipa Jurja Strossmayera pored palače HAZU u Zagrebu predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt upalio je 30 crvenih i bijelih svijeća u spomen na 30. godišnjicu stradanja Vukovara i Škabrnje u srpskoj agresiji. Vijenac Hrvatske akademije u utorak je položen na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Read more
News 22. November, 2021

Predavanje akademika Stanislava Tuksara: The Idea of ‘National’ in Croatian 19th-century Musical Culture: Sources and Ideological Background

Dana 15. studenog 2021. akademik Stanislav Tuksar održao je online jednosatno predavanje pod naslovom “The Idea of ‘National’ in Croatian 19th-century Musical Culture: Sources and Ideological Backgrounds” za šezdesetak doktoranada muzikologije i njihovih mentora na rumunjskim sveučilištima u gradovima Bukureštu, Cluju-Napoci (Kluž-Napoka) i Iaşiju (Jaš).

Read more
News 17. November, 2021

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti primila zahvalnicu Hrvatskog kulturnog društva Napredak-Zagreb

U ponedjeljak 15. studenog 2021. u Hrvatskom narodnom kazalištu, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, svečano je obilježena 100. godišnjica postojanja Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu. U ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti skup je pozdravio akademik Ferdo Bašić kojem je uručena i Napretkova zahvalnica Hrvatskoj akademiji.

Read more
News 3. November, 2021

ZAKLADA HAZU: Odluka Upravnog odbora Zaklade HAZU o dodjeli sredstava za 2021. godinu u 2021.

Upravni odbor Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti objavio je Odluku o dodjeli sredstava za 2021. godinu za potpomaganje aktivnosti: izdavačke djelatnosti (neobjavljena djela) na području znanosti i umjetnosti, organiziranje znanstvenih skupova te za razvijanje znanstvenoistraživačkog i umjetničkog rada. Ukupan iznos predviđen dvadeset trećim natječajem za potpomaganje zakladnih namjena u 2021. godini iznosi 1.000.000,00 kuna.

Read more
News 15. November, 2021

Hrvatska pošta izdala dopisnicu u povodu 100. obljetnice rođenja akademika Sergeja Forenbachera

Hrvatska pošta d.d. izdala je dopisnicu u povodu 100. obljetnice rođenja akademika Sergeja Forenbachera, dr. med. vet., (Karlovac, 24. travnja 1921. – Zagreb 26. svibnja 2010.), veterinara, znanstvenika međunarodnog ugleda,  vrsnog poznavatelja flore i faune Velebita i Žumberačke gore, planinara i filatelista, redovitoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1975.

Read more

Search