News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 18. July, 2022

Objavljen drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije

Leksikografski zavod Miroslav Krleža objavio je drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije, projekta koji se odvija u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Akademijom tehničkih znanosti Hrvatske. Akademik Ignac Lovrek, tajnik Razreda za tehničke znanosti HAZU i član Uredničkog vijeća Hrvatske tehničke enciklopedije pozdravio je prisutne kao izaslanik predsjednika HAZU akademika Velimira Neidhardta. Govoreći o enciklopediji, istaknuo je njezin moderan pristup i ulogu u društvu, te kako se doprinos Akademije projektu nastavlja i u drugome svesku, na kojem je više akademika surađivalo kao urednici struka i autori članaka.

Read more
News 17. July, 2022

INTERNATIONAL WORKSHOP ON QUANTUM PHASE TRANSITIONS IN NUCLEI AND MANY-BODY SYSTEMS / IUC Dubrovnik

Akademik Dario Vretenar, glavni tajnik HAZU i profesor Amiram Leviatan sa Sveučilišta u Jeruzalemu organizatori su međunarodne znanstvene radionice “Kvantni fazni prijelazi u atomskim jezgrama i višečestičnim sustavima”, održane od 11. do 15. srpnja u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku, na kojoj je sudjelovalo sedamdesetak eksperimentalnih i teorijskih fizičara iz SAD-a, Kanade, Europe, Japana, Indije, Meksika i drugih zemalja.

Read more
News 15. July, 2022

Predavanja akademika Ranka Matasovića u Japanu

Akademik Ranko Matasović kao gost Slavensko-euroazijskog istraživačkog centra Sveučilišta Hokkaido boravi u Japanu gdje je u petak 8. srpnja 2022. na Sveučilištu u Tokiju održao predavanje o etimologiji imena Hrvat. U četvrtak 28. srpnja održat će predavanje i na Sveučilištu Hokkaido u Sapporu na temu Standardizacija slavenskih jezika i standardizacija hrvatskog.

Read more
News 11. July, 2022

Muzeji-Galerije-Zbirke HAZU / pregled aktivnosti travanj – lipanj 2022.

Pregled aktivnosti muzeja, galerija i zbirki Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  – Novi obavjesnik / newsletter, za  razdoblje od travnja do lipnja 2022. godine, obuhvaća recentne izložbe, informacije o suradnji na izložbama, popis izdanja, objavljene stručne i znanstvene priloge, medijske objave te najave novih aktivnosti muzeja, galerija i zbirki HAZU.

Read more
News 1. July, 2022

XIV. trijenale hrvatskoga kiparstva

Svečano otvorenje XIV. trijenala hrvatskoga kiparstva održat će se u utorak 5. srpnja u 19 h u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2, a zatim u 20 h u Hrvatskome društvu likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma 16.

Read more
News 7. July, 2022

U Balama izložba Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika

Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Dario Vretenar otvorit će u subotu 9. srpnja 2022. u 20 sati u Balama izložbu Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika koja se održava u palači Soardo-Bembo u organizaciji Zajednice Talijana Bale.

Read more
News 7. July, 2022

Mraclin – selo akademika

U novinama Reporter iz Velike Gorice od 30. lipnja 2022. objavljena je reportaža o turopoljskom selu Mraclinu u kojem su rođena trojica akademika: pokojni akademik Slavko Cvetnić, akademik Željko Cvetnić i akademik Ratko Cvetnić.

Read more
News 4. July, 2022

Mislavu Vrsaloviću uručena povelja člana suradnika HAZU

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 4. srpnja održana je svečanost dodjele povelje člana suradnika HAZU istaknutom hrvatskom kardiologu angiologu prof. dr. sc. Mislavu Vrsaloviću. On je za člana suradnika, u Razredu za medicinske znanosti, izabran u studenom 2020., no svečanost dodjele povelja novim članovima tada nije održana zbog pandemije koronavirusa. Povelju je Mislavu Vrsaloviću uručio predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt.

Read more
News 1. July, 2022

Hrvatska dramska književnost na filmu i televiziji do 1990. i kritički odjek ekranizacija

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Odjel za kazalište i film Matice hrvatske u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost FFZG-a, Odsjekom za informacijske i komunikacijske znanosti FFZG-a i Odsjekom za novinarstvo i medijsku produkciju FPZG-a pozivaju sve zainteresirane na prijavu izlaganja za multidisciplinarni znanstveni skup “Hrvatska dramska književnost na filmu i televiziji do 1990. i kritički odjek ekranizacija”

Read more

Search