News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 8. February, 2022

Uskoro 50 godina od posjeta kraljice Elizabete II. Akademiji

Uz 70. obljetnicu vladavine kraljice Elizabete II., Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježava 50 godina od njenog posjeta Akademiji i Zagrebu 20. listopada 1972. Kraljica je posjetila palaču Akademije gdje ju je dočekao predsjednik akademik Grga Novak sa suradnicima i razgledala Strossmayerovu galeriju starih majstora. Ostavila je potpis u Akademijinoj spomen-knjizi, a posebno ju se dojmila Bašćanska ploča.

Read more
Press releases 4. February, 2022

Intervju s dr. sc. Hanom Breko Kustura u časopisu Vijenac

U časopisu Vijenac Matice hrvatske broj 728 od četvrtka 27. siječnja 2022. objavljen je intervju s dr. sc. Hanom Breko Kustura, članicom suradnicom HAZU, znanstvenom savjetnicom na Odsjeku za povijest hrvatske glazbe te voditeljicom nedavno završenog projekta „Hrvatski glazbeni i liturgijski kodeksi srednjega vijeka: Interdisciplinarna obrada (CROMUSCODEX70)”.

Read more
News 2. February, 2022

Akademik Slobodan Vukičević i suradnici otkrili novu terapiju za akutni infarkt miokarda

Rezultati istraživanja Laboratorija za mineralizirana tkiva (LMT) s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology (ICGEB) u Trstu o sprečavanju fibroze u modelu akutnog infarkta miokarda objavljeni su u siječnju 2022. u prestižnom časopisu Nature Communications. Istraživanje je provedeno u okviru Znanstvenog centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu pod vodstvom akademika Slobodana Vukičevića.

Read more
Notices and tenders 2. February, 2022

Izmjena procedure za financijsko praćenje projekata koje financira Hrvatska zaklada za znanost

Upravni odbor Hrvatske zaklade za znanost je radi jednostavnije procedure financijskoga praćenja projekata usvojio novi Obrazac financijskoga izvješća za financirane uspostavne istraživačke i istraživačke projekte, kao i novi Priručnik za praćenje financiranih projekata te Upute za popunjavanje obrazaca za podnošenje izvješća. Pojednostavljeni postupak primjenjuje se od 1. veljače 2022. 

Read more
Notices and tenders 7. February, 2022

HRZZ: Otvaranje bilateralnih natječaja sa Švicarskom i Slovenijom

Temeljem Multilateralnog sporazuma o suradnji između Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) i Swiss National Science Foundation (SNSF) odnosno Hrvatske zaklade za znanost i Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) HRZZ u okviru inicijative Weave raspisuje natječaj za sufinanciranje hrvatskog dijela švicarsko-hrvatskih odnosno slovensko-hrvatskih istraživačkih projekata.

Read more
News 31. January, 2022

Umro akademik Daniel Rukavina

U ponedjeljak 31. siječnja 2022. u Rijeci je u 85. godini života umro akademik Daniel Rukavina, istaknuti hrvatski liječnik, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2000. i voditelj Zavoda za biomedicinske znanosti HAZU u Rijeci. Rodio se 22. veljače 1937. u Sarajevu. Od 1962. do 2009. predavao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci kojem je od 2001. do 2009. bio rektor.

Read more
News 18. January, 2022

Natječaj za stipendiju iz Fonda “Zlatko i Joyce Baloković” za akademsku godinu 2022./2023. 

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, kao institucija ovlaštena za predlaganje kandidata za dodjeljivanje stipendije iz Fonda “Zlatko i Joyce Baloković Scholarship Fund” za poslijediplomski studij na Sveučilištu Harvard, objavljuje mogućnost prijavljivanja za stipendiju, prema odluci osnivača Stipendijalnog fonda Zlatko i Joyce Baloković, studentima iz Republike Hrvatske u akademskoj godini 2022./2023. na bilo kojoj školi ili odjelu Sveučilišta Harvard.

Read more

Search