News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 8. November, 2021

Član suradnik HAZU Miro Gavran izabran za predsjednika Matice hrvatske

Hrvatski književnik Miro Gavran, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, izabran je u subotu 6. studenog 2021. za novog predsjednika Matice hrvatske na mandat od četiri godine na skupštini ove najstarije hrvatske kulturne ustanove održanoj u Zagrebu. Za potpredsjednicu Matice hrvatske ponovno je izabrana akademkinja Dubravka Oraić Tolić. 

Read more
News 4. November, 2021

Zaklada HAZU dodijelila Nagradu Dragutina Tadijanovića Marijani Radmilović

Hrvatska pjesnikinja Marijana Radmilović primila je u četvrtak 4. studenog 2021. Nagradu Dragutina Tadijanovića koju joj je dodijelila Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Nagrada joj je uručena za zbirku pjesama Putovanje oko tijela (Zagreb: MeandarMedia, 2019.) u Slavonskom Brodu u Spomen-domu Dragutina Tadijanovića  u sklopu manifestacije Tadijine jeseni, na 116. rođendan ovog istaknutog hrvatskog pjesnika, a uručio ju je predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU akademik Zvonko Kusić.

Read more
News 29. October, 2021

Bugarska veleposlanica Genka Georgieva odala počast Josipu Jurju Strossmayeru i Franji Račkom

Bugarska veleposlanica Genka Georgieva položila je u petak 29. listopada vijenac ispred spomenika biskupa Josipa Jurja Strossmayera pored palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te na spomen-ploču prvom predsjedniku Akademije Franji Račkom na Akademijinoj zgradi na Strossmayerovom trgu 2. Polaganju vijenaca prisustvovali su predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt i potpredsjednik akademik Frano Parać.

Read more
News 22. October, 2021

HAZU nema odnose sa SANU

Nakon što je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila izjavu svog Odbora za normu hrvatskoga standardnog jezika u vezi s pristupanjem Republike Srbije Europskoj uniji, Hrvatskoj akademiji javio se P-portal Srpskog privrednog društva „Privrednik“ s pitanjem zašto se Hrvatska akademija nije obratila Srpskoj akademiji nauka i umetnosti kako bi pokušala utjecati na sporne udžbenike u Srbiji u kojima se negira postojanje hrvatskog jezika. Odgovor Hrvatske akademije glasi:  Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti nema odnose sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti zato jer se SANU još nije odrekla svojih velikosrpskih memoranduma koji su izazvali poznate posljedice.

Read more
News 25. October, 2021

MZOS: Obavijest o odobrenoj financijskoj potpori znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti u 2021.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelit će financijsku potporu za 224 časopisa u ukupnome iznosu od 12.102.721,00 kunu. Odluka o raspodjeli financijskih sredstava donesena je na temelju prijedloga Povjerenstva za znanstveno-izdavačku djelatnost i u skladu s raspoloživim financijskim sredstvima u Državnome proračunu Republike Hrvatske za 2021. godinu.

Read more
News 21. October, 2021

Izjava Odbora za normu hrvatskoga standardnog jezika HAZU u vezi s pristupanjem Republike Srbije Europskoj uniji

Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti donio je Izjavu u vezi s pristupanjem Republike Srbije Europskoj uniji kojom se Vladi Republike Hrvatske predlaže da u pristupnim pregovorima kao jedan od uvjeta za pristupanje Republike Srbije Europskoj uniji zatraži da Vlada Republike Srbije javno i nedvosmisleno prizna hrvatski jezik kao poseban i neovisan standardni jezik i jedan od službenih jezika Europske unije. Izjavu je prihvatila Uprava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i ona je službeni stav HAZU.

Read more
NewsInterviews 19. October, 2021

Intervju akademika Ranka Matasovića u Večernjem listu

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 18. i 19. listopada održava se  konferencija “Norma hrvatskoga standardnoga jezika u 21. stoljeću”. Tema je zanimljiva i uvijek aktualna, a tim je povodom akademik Ranko Matasović u intervjuu za Večernji list razgovarao s Denisom Derkom.

Read more
News 25. October, 2021

Akademik Ferdo Bašić izabran za počasnog građanina Iloka

Uoči blagdana svetog Ivana Kapistrana i Dana Grada Iloka, u petak 22. listopada 2021. održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Iloka na kojoj je za počasnog građanina ovog najistočnijeg hrvatskog grada izabran akademik Ferdo Bašić za doprinos ugledu Iloka djelovanjem u znanosti i visokom obrazovanju.

Read more

Search