News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

NewsOpen tenders 8. April, 2022

Otvoreni projektni natječaji Ministarstva znanosti i obrazovanja RH

Na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja RH objavljeni su natječaji: Javni poziv za financijsku potporu strateškim znanstvenim i znanstvenostručnim skupovima od iznimnog značaja za RH; Javni poziv za financijsku potporu u pripremi i održavanju znanstvenih i znanstvenostručnih skupova i škola te Natječaj za sufinanciranje znanstveno-istraživačkih projekata u sklopu zajedničke hrvatsko-slovenske suradnje u trajanju od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2024. godine

Read more
News 1. April, 2022

“Priča o jednom Kaju” autorice dr. sc. Bojane Schubert iz Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU

Dr. sc. Bojana Schubert iz Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU i ilustrator Grgo Petrov, mag. dizajna iz studija Disegnat, autori su publikacije PRIČA O JEDNOM KAJU o kajkavskom jeziku koja je postigla zapaženi uspjeh: Agencija za odgoj i obrazovanje RH preporučila je upotrebu Priče o jednom Kaju kao nastavni materijal u nastavi hrvatskoga jezika za osnovne škole, a bila je i uvrštena među finaliste na Zagreb Design Week-u.

Read more
NewsMeetings 30. March, 2022

PRVI POZIV za sudjelovanje na znanstveno-stručnom skupu Održivost kulturne baštine

Objavljen je prvi poziv za sudjelovanje na znanstveno-stručnom skupu ODRŽIVOST KULTURNE BAŠTINE koji će se održati u Velikoj Gorici, 13. i 14. listopada 2022. godine, u okviru međunarodne manifestacije DANI EUROPSKE BAŠTINE. U organizaciji sudjeluje i Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici – voditelj akademik Željko Cvetnić, a član suradnik HAZU Ratko Cvetnić član je Programskog odbora manifestacije. Rok za prijavu sudjelovanja je do 23. svibnja 2022.

Read more
News 31. March, 2022

Inicijativa Zaustavite pedocid černozema u Ukrajini – suicid čovječanstva

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na svojoj sjednici održanoj u srijedu 30. ožujka 2022. primilo je obavijest o objavljenoj inicijativi akademika Ferde Bašića i akademika Ive Šlausa pod naslovom Zaustavite pedocid černozema u Ukrajini – suicid čovječanstva kojom se ističe važnost černozema (zemlje crnice) i predlaže da ga se proglasi nadnaraštajnom, trajnom baštinom čovječanstva pod nadzorom organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO te upozorava na pedocid globalne žitnice černozema u Ukrajini koji dovodi u pitanje globalnu prehrambenu sigurnost.

Read more
Open tenders 30. March, 2022

Ministarstvo kulture i medija RH objavilo Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2022. godini

Ministarstvo kulture i medija RH objavilo je Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2022. godini, a rok za prijavu je 11. studenoga 2022. Ministarstvo otkupljuje knjige domaćih izdavača na hrvatskome jeziku: djela suvremene domaće književnosti, prijevode djela suvremene svjetske književnosti, djela od temeljne vrijednosti za nacionalnu kulturu i umjetnost te vrijedne knjige i slikovnice za djecu i mlade.

Read more
News 28. March, 2022

Umro Vladimir-Đuro Degan, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U nedjelju 27. ožujka 2022. u Zagrebu je u 87. godini života umro istaknuti hrvatski pravnik prof. emer. Vladimir-Đuro Degan, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1990. Rodio se 2. srpnja 1935. u Bosanskom Brodu. Od 1985. do 1997. bio je upravitelj Jadranskog zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a od 1997. do 2021. bio je njegov voditelj.

Read more
News 22. March, 2022

Jadranka Skorin-Kapov, dopisna članica HAZU, promovirana u rang SUNY Distinguished Teaching Professor

Jadranka Skorin-Kapov, dopisna članica HAZU, promovirana je 6. ožujka 2022. u rang State University of New York (SUNY) Distinguished Teaching Professor. Ova prestižna čast dodjeljuje se profesionalcima najvišeg kalibra, iznimnim edukatorima i mentorima, predanima intelektualnom razvoju studenata, a ujedno odražava uvažavanje i poštovanje kolega i studenata za postignuća prof. dr. sc. Jadranke Skorin-Kapov.

Read more
News 15. March, 2022

Umro Borivoj Popovčak, nekadašnji upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora HAZU

U utorak 15. ožujka 2022. u Zagrebu je u 68. godini života umro Borivoj Popovčak, upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2005. do 2020. Rodio se 22. siječnja 1955. u Zagrebu gdje je na Filozofskom fakultetu 1986. diplomirao povijest umjetnosti i arheologiju, a u Strossmayerovoj galeriji radio je od 1989. Bio je autor je mnogih izložbi, u Strossmayerovoj galeriji i izvan nje, kao i niza stručnih i znanstvenih priloga.

Read more

Search