News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 26. September, 2022

Novi broj časopisa Filologija Razreda za filološke znanosti HAZU

Izišao je novi broj časopisa Filologija Razreda za filološke znanosti koji se priprema u Zavodu za lingvistička istraživanja HAZU. Broj 78 donosi priloge koji su nastali kao rezultat rada Akademijine znanstvene konferencije »Norma hrvatskoga standardnoga jezika u 21. stoljeću« održane 18. i 19. listopada 2021. godine u Zagrebu. Glavni i odgovorni urednik je akademik August Kovačec, izvršni urednik prof. dr. sc. Mario Grčević, tajnica uredništva dr. sc. Bojana Schubert, tehnička urednica dr. sc. Martina Bašić, a korektorice Bojana Schubert i dr. sc. Ivana Filipović Petrović.

Read more
News 26. September, 2022

Intervju akademika Kažimira Hraste u mjesečniku Universitas

Akademik Kažimir Hraste, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od lipnja 2022. godine u Razredu za likovne umjetnosti, kipar, profesor na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u
Splitu, dobitnik velikog broja nagrada i državnih odličja, za hrvatski sveučilišni mjesečnik Universitas govori o svome radu, o društvu i svijetu u kojemu živimo.

Read more
News 21. September, 2022

Elvis Orbanić i Milan Radošević objavili članak The Holy See’s Role in the Trial against the Istrian Anti-Fascists in 1929

Povjesničari dr. sc. Elvis Orbanić i dr. sc. Milan Radošević iz Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci – Područna jedinica Pula, objavili su članak The Holy See’s Role in the Trial against the Istrian Anti-Fascists in 1929 u jednom od najprestižnijih časopisa za crkvenu povijest Revue d’histoire ecclésiastique (RHE).

Read more
News 27. September, 2022

Hommage akademiku Tonku Maroeviću u Splitu

U znak sjećanja na akademika Tonka Maroevića, istaknutog povjesničara umjetnosti, književnika i prevoditelja, Galerija umjetnina u Splitu organizirala je u subotu 24. rujna 2022. večer s prigodnim programom u kojem su sudjelovali Jasminka Babić, ravnateljica Galerije umjetnina, akademik Radoslav Tomić te akademik Luko Paljetak s izvedbom Sonetnog vijenca Tonku Maroeviću, koji je objavljen u sklopu pjesničko-grafičke mape Hommage Tonku Maroeviću u nakladi Zbirke Biškupić.

Read more
News 15. September, 2022

Predsjednik HAZU primio veleposlanicu Paname

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u četvrtak 15. rujna 2022. u palači HAZU Yavele Mireye Francis Lanuzu, veleposlanicu Paname u Bruxellesu nerezidentno nadležnu za Republiku Hrvatsku. Svoju gošću izvijestio je o povijesti, ustroju i djelovanju HAZU.

Read more
News 22. September, 2022

U Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku održan inicijalni sastanak europskog projekta o diplomaciji malih država u jugoistočnoj Europi tijekom Novog vijeka  

U Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku od 12. do 14. rujna 2022. održan je inicijalni sastanak projekta The Diplomacy of Small States in Early Modern South-eastern Europe. Radi se o projektu financiranom sredstvima Europske Unije (ERC consolidator grant), koji je započeo u rujnu.

Read more

Search