News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 22. September, 2021

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt primio ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u srijedu 22. rujna 2021. u palači HAZU ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu. Glavna tema razgovora bila je suradnja Ministarstva s Hrvatskom akademijom, posebno s njenim Znanstvenim vijećem za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava koje na svojim okruglim stolovima obrađuje sve aktualne teme s pravnog područja.

Read more
News 21. September, 2021

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt govorio na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Creative Future Insights 2021 – Creative Industries and Experience Economy“

Industries and Experience Economy“

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt sudjelovao je 13. rujna 2021. na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji „Creative Future Insights 2021 – Creative Industries and Experience Economy“, održanoj na Sveučilištu VERN’ u Zagrebu. Suorganizator konferencije bio je Ekonomski institut u Zagrebu, a održana je u partnerstvu s Hrvatskim klasterom kreativnih i kulturnih industrija, Zakladom Friedrich Ebert te Muzejem suvremene umjetnosti.

Read more
News 20. September, 2021

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt primio gradonačelnika Velike Gorice Krešimira Ačkara

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u ponedjeljak 20. rujna 2021. u palači HAZU gradonačelnika Grada Velike Gorice Krešimira Ačkara. Glavna tema razgovora bilo je djelovanje Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici koji djeluje od 2018. Uz akademika Neidhardta na sastanku su bili i potpredsjednici HAZU akademik Davor Miličić i akademik Frano Parać, glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU akademik Zvonko Kusić te voditelj zavoda HAZU u Velikoj Gorici akademik Željko Cvetnić.

Read more
News 20. September, 2021

Konferencija o budućnosti Europe – panel rasprava o ulozi znanstvenika u tranziciji Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR), Uprava za klimatske aktivnosti organizira u petak 24. rujna 2021. od 14:30 do 16:30 videokonferenciju Panel raspravu sa znanstvenom zajednicom u okviru Konferencije o budućnosti Europe – rasprava o tranziciji Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti. Poziva se znanstvena i akademska zajednica ispuniti anketni upitnik o stavovima i razmišljanjima što će pomoći u vođenju Panel rasprave i izradi zaključaka i preporuka.

Read more
News 20. September, 2021

33. KNJIGA MEDITERANA

Ovogodišnja manifestacija, trideset i treća po redu,  održava se pod visokim pokroviteljstvom HAZU od nedjelje 19. do subote 25. rujna 2021. godine u Splitu. Tijekom sedam dana trajanja međunarodne manifestacije održat će se dva znanstvena skupa i predstaviti izdavačka djelatnost posvećena Mediteranu.

Read more
News 16. September, 2021

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti darovala Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici mapu „Kinetic architecture 1964-1990″ akademika Andrije Mutnjakovića

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti darovala Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici mapu „Kinetic architecture 1964-1990 akademika Andrije Mutnjakovića. Mapu su u NSK u srijedu 15. rujna glavnoj ravnateljici NSK prof. dr. sc. Ivanki Stričević i voditeljici Grafičke zbirke NSK mr. sc. Tamari Ilić-Olujić uručili voditelj Hrvatskoga muzeja arhitekture HAZu akademik Andrija Mutnjaković i upraviteljica Muzeja dr. sc. Borka Bobovec. 

Read more
News 14. September, 2021

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt primio gradonačelnika Križevaca Marija Rajna

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u utorak 14. rujna 2021. u palači HAZU gradonačelnika Grada Križevaca Marija Rajna. Glavna tema razgovora bilo je djelovanje Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Koprivničko – križevačkoj županiji koji djeluje u Križevcima. Uz akademika Neidhardta na sastanku su bili i glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar, akademik Željko Cvetnić i tajnica HAZU Sara-Sanela Butorac. 

Read more
News 13. September, 2021

Umro akademik Vladimir Bermanec

U ponedjeljak 13. rujna 2021. u Ohridu je u 67. godini života umro istaknuti hrvatski geolog i mineralog akademik Vladimir Bermanec, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Rodio se 8. kolovoza 1955. u Zagrebu gdje je 1979. diplomirao mineralogiju na Geološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, 1987. magistrirao i 1992. doktorirao. Od 1978. radio je u Mineraloško-petrografskom zavodu PMF-a gdje je prošao sve akademske stupnjeve od asistenta do redovnog profesora u trajnom zvanju (2005.). Za redovitog člana HAZU, u Razredu za prirodne znanosti, izabran je 2012., a od 2006. bio je član suradnik. Ispraćaj akademika Bermaneca bit će u utorak 21. rujna u 12 sati na Krematoriju u Zagrebu.

Read more
News 10. September, 2021

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izrađena studija “Obnova poljoprivrede i ruralnog prostora na potresom pogođenom području Banovine”

Pod pokroviteljstvom Razreda za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u suradnji s Akademijom poljoprivrednih znanosti te Agronomskim i Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu izrađena je studija Obnova poljoprivrede i ruralnog prostora na potresom pogođenom području Banovine koja je predstavljena javnosti u petak 10. rujna u Sunji. Studija je tiskana kao knjiga na 170 stranica, a u elektroničkom obliku dostupna je i na web stranicama.

Read more

Search