News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

NewsNotices and tenders 1. June, 2022

HRZZ: Otvaranje natječaja IP-2022-10

Hrvatska zaklada za znanost otvorila je natječaj za podnošenje projektnih prijedloga u okviru programa „Istraživački projekti”, rok 2022-10. Programom „Istraživački projekti“ financiraju se temeljna istraživanja koja stvaraju novo i unapređuju postojeće znanje o određenome području i koja su usmjerena na bolje razumijevanje predmeta istraživanja, kao i primijenjena istraživanja koja se provode s jasnim tehnološkim, gospodarskim ili društvenim ciljevima.

Read more
News 31. May, 2022

Nova knjiga S. Fatović-Ferenčić i J. Ferber Bogdan: „Što je Elsa-fluid? To se zna. Eugen Viktor Feller – ljekarnik i investitor“

Iz tiska je krajem 2021. godine izašla knjiga dviju Akademijinih djelatnica Stelle Fatović-Ferenčić (upraviteljice Zavoda za povijest i filozofiju znanosti) i Jasenke Ferber Bogdan (upraviteljice Kabineta za arhitekturu i urbanizam s Arhivom za likovne umjetnosti ) naslovljene „Što je Elsa-fluid? To se zna. Eugen Viktor Feller – ljekarnik i investitor“. Promocija knjige održava se u utorak 7. lipnja 2022. u 19 sati u Auditoriju Židovske općine u Palmotićevoj ulici 16.

Read more
News 27. May, 2022

Izložba akademika Kuzme Kovačića „Kiparevo svjedočenje vjere“ u Kripti Đakovačke katedrale

Izložba radova akademika Kuzme Kovačića pod nazivom Kiparevo svjedočenje vjere postavljena je je u Kripti katedrale Sv. Petra u Đakovu. Izložba je otvorena od 26. svibnja do 11. rujna 2022. godine. Nakon Đakova, izložba će biti postavljena u Dioklecijanovim podrumima u Splitu (23. rujna 2022. – 15. siječnja 2023.). Ovo je izložba prva je u nizu zamišljenog ciklusa izložbi, nazvanog Strossmayerovim putom, u počast velikanu hrvatske kulture, neponovljivom promicatelju umjetnosti, đakovačkom biskupu Josipu Juraju Strossmayeru.

Read more
News 26. May, 2022

Dobitnici godišnje nagrade Društva Hrvatskih skladatelja

Akademik ZORAN JURANIĆ i dr. sc. HANA BREKO KUSTURA, članica suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dobitnici su godišnjih nagrada Hrvatskog društva skladatelja za 2021. godinu. Akademik Juranić dobitnik je Nagrade “Boris Papandopulo” za djelo “Opera po Kamovu”, a dr. sc. Hana Breko Kustura dobitnica je Nagrade “Josip Andreis” (za muzikologiju i glazbenu publicistiku) za projekt: Hrvatski glazbeni i liturgijski kodeksi srednjega vijeka: Interdisciplinarna obrada (CROMUSCODEX70).

Read more
News 20. May, 2022

PRILOZI ZA ZAŠTITU HRVATSKIH NACIONALNIH INTERESA PRILIKOM PREGOVORA REPUBLIKE HRVATSKE S BOSNOM I HERCEGOVINOM, CRNOM GOROM I SRBIJOM U POGLEDU NJIHOVA ULASKA U EUROPSKU UNIJU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je u petak 20. svibnja 2022. dokument PRILOZI ZA ZAŠTITU HRVATSKIH NACIONALNIH INTERESA PRILIKOM PREGOVORA REPUBLIKE HRVATSKE S BOSNOM I HERCEGOVINOM, CRNOM GOROM I SRBIJOM U POGLEDU NJIHOVA ULASKA U EUROPSKU UNIJU koji je u veljači poslala predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću.

Read more
News 19. May, 2022

Izabrani novi članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti održala je u četvrtak 19. svibnja izbornu skupštinu na kojoj je izabrano 17 novih redovitih članova, 5 dopisnih članova i 5 članova suradnika HAZU. Za redovite članove izabrani su: u Razredu za društvene znanosti Stjepan Ćosić, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Ivo Piantanida i Vladislav Tomišić, u Razredu za prirodne znanosti Ivan Sondi, Mario Šlaus i Stipan Jonjić, u Razredu za filološke znanosti Mario Brdar, Silvana Vranić i Mateo Žagar, u Razredu za književnost Ratko Cvetnić, Krešimir Bagić i Sibila Petlevski, u Razredu za likovne umjetnosti Petar Barišić i Kažimir Hraste te u Razredu za tehničke znanosti Sven Lončarić, Bojan Jerbić i Ivan Petrović.

Read more
News 23. May, 2022

Umro akademik Eduard Hercigonja

U subotu 21. svibnja 2022. u Zagrebu je u 93. godini života umro akademik Eduard Hercigonja, istaknuti hrvatski filolog, paleoslavist, kroatist i povjesničar književnosti, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Rodio se 20. kolovoza 1929. u Zagrebu. Redoviti član HAZU u Razredu za filološke znanosti bio je od 1991., od 1986. bio je izvanredni, a od 1977. član suradnik.

Read more
News 9. May, 2022

Glavna direktorica Nacionalne knjižnice Koreje gđa Suh Hye-ran posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u ponedjeljak 9. svibnja 2022. u palači HAZU gđu Suh Hye-ran, glavnu direktoricu Nacionalne knjižnice Koreje. U njezinoj su pratnji bili gđa Ryu Eun-young, voditeljica Službe za internetske resurse, gđa Park Yoon-hee, Odjel za međunarodnu suradnju i gđa Nam Hyang, prevoditeljica za engleski jezik iz Nacionalne knjižnice Koreje, gđa Soonyoung Redden, projektna asistentica, u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Koreji i g. Yang Han-mo, hanji fotograf/umjetnik.

Read more

Search