News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 2. June, 2022

Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti darovan primjerak monografije Sanctuarium Adignani

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i akademik Velimir Neidhardt primio je u četvrtak 2. lipnja 2022. župnika Župe svetog Blaža u Vodnjanu mons. Marijana Jelenića koji je Hrvatskoj akademiji darovao primjerak svoje monografije Sanctuarium Adignani posvećene relikvijama svetaca koje se od 1818. čuvaju u vodnjanskoj župnoj crkvi. Uz mons. Jelenića bili su porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, vodnjanski dekan Ilija Jakovljević i mons. Nedjeljko Pintarić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije.  

Read more
News 2. June, 2022

Jadranski zavod HAZU primio Priznanje Hrvatskog društva za pomorsko pravo

Povodom obilježavanja tridesetogodišnjice osnivanja i djelovanja Hrvatskog društva za pomorsko pravo, Jadranski zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti primio je Priznanje Hrvatskog društva za pomorsko pravo u znak zahvalnosti za dugogodišnju plodonosnu suradnju i značajan doprinos u razvoju i proučavanju pomorskog prava. Priznanje je upraviteljici Jadranskog zavoda dr. sc. Vesni Skorupan Wolff uručio predsjednik Hrvatskog društva za pomorsko pravo dr. sc. Gordan Stanković, na svečanoj sjednici Skupštine 26. svibnja 2022. godine u Puli.

Read more
NewsNotices and tenders 1. June, 2022

HRZZ: Otvaranje natječaja IP-2022-10

Hrvatska zaklada za znanost otvorila je natječaj za podnošenje projektnih prijedloga u okviru programa „Istraživački projekti”, rok 2022-10. Programom „Istraživački projekti“ financiraju se temeljna istraživanja koja stvaraju novo i unapređuju postojeće znanje o određenome području i koja su usmjerena na bolje razumijevanje predmeta istraživanja, kao i primijenjena istraživanja koja se provode s jasnim tehnološkim, gospodarskim ili društvenim ciljevima.

Read more
News 31. May, 2022

Nova knjiga S. Fatović-Ferenčić i J. Ferber Bogdan: „Što je Elsa-fluid? To se zna. Eugen Viktor Feller – ljekarnik i investitor“

Iz tiska je krajem 2021. godine izašla knjiga dviju Akademijinih djelatnica Stelle Fatović-Ferenčić (upraviteljice Zavoda za povijest i filozofiju znanosti) i Jasenke Ferber Bogdan (upraviteljice Kabineta za arhitekturu i urbanizam s Arhivom za likovne umjetnosti ) naslovljene „Što je Elsa-fluid? To se zna. Eugen Viktor Feller – ljekarnik i investitor“. Promocija knjige održava se u utorak 7. lipnja 2022. u 19 sati u Auditoriju Židovske općine u Palmotićevoj ulici 16.

Read more
News 27. May, 2022

Izložba akademika Kuzme Kovačića „Kiparevo svjedočenje vjere“ u Kripti Đakovačke katedrale

Izložba radova akademika Kuzme Kovačića pod nazivom Kiparevo svjedočenje vjere postavljena je je u Kripti katedrale Sv. Petra u Đakovu. Izložba je otvorena od 26. svibnja do 11. rujna 2022. godine. Nakon Đakova, izložba će biti postavljena u Dioklecijanovim podrumima u Splitu (23. rujna 2022. – 15. siječnja 2023.). Ovo je izložba prva je u nizu zamišljenog ciklusa izložbi, nazvanog Strossmayerovim putom, u počast velikanu hrvatske kulture, neponovljivom promicatelju umjetnosti, đakovačkom biskupu Josipu Juraju Strossmayeru.

Read more
News 26. May, 2022

Dobitnici godišnje nagrade Društva Hrvatskih skladatelja

Akademik ZORAN JURANIĆ i dr. sc. HANA BREKO KUSTURA, članica suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dobitnici su godišnjih nagrada Hrvatskog društva skladatelja za 2021. godinu. Akademik Juranić dobitnik je Nagrade “Boris Papandopulo” za djelo “Opera po Kamovu”, a dr. sc. Hana Breko Kustura dobitnica je Nagrade “Josip Andreis” (za muzikologiju i glazbenu publicistiku) za projekt: Hrvatski glazbeni i liturgijski kodeksi srednjega vijeka: Interdisciplinarna obrada (CROMUSCODEX70).

Read more
News 20. May, 2022

PRILOZI ZA ZAŠTITU HRVATSKIH NACIONALNIH INTERESA PRILIKOM PREGOVORA REPUBLIKE HRVATSKE S BOSNOM I HERCEGOVINOM, CRNOM GOROM I SRBIJOM U POGLEDU NJIHOVA ULASKA U EUROPSKU UNIJU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je u petak 20. svibnja 2022. dokument PRILOZI ZA ZAŠTITU HRVATSKIH NACIONALNIH INTERESA PRILIKOM PREGOVORA REPUBLIKE HRVATSKE S BOSNOM I HERCEGOVINOM, CRNOM GOROM I SRBIJOM U POGLEDU NJIHOVA ULASKA U EUROPSKU UNIJU koji je u veljači poslala predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću.

Read more
News 19. May, 2022

Izabrani novi članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti održala je u četvrtak 19. svibnja izbornu skupštinu na kojoj je izabrano 17 novih redovitih članova, 5 dopisnih članova i 5 članova suradnika HAZU. Za redovite članove izabrani su: u Razredu za društvene znanosti Stjepan Ćosić, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Ivo Piantanida i Vladislav Tomišić, u Razredu za prirodne znanosti Ivan Sondi, Mario Šlaus i Stipan Jonjić, u Razredu za filološke znanosti Mario Brdar, Silvana Vranić i Mateo Žagar, u Razredu za književnost Ratko Cvetnić, Krešimir Bagić i Sibila Petlevski, u Razredu za likovne umjetnosti Petar Barišić i Kažimir Hraste te u Razredu za tehničke znanosti Sven Lončarić, Bojan Jerbić i Ivan Petrović.

Read more
News 23. May, 2022

Umro akademik Eduard Hercigonja

U subotu 21. svibnja 2022. u Zagrebu je u 93. godini života umro akademik Eduard Hercigonja, istaknuti hrvatski filolog, paleoslavist, kroatist i povjesničar književnosti, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Rodio se 20. kolovoza 1929. u Zagrebu. Redoviti član HAZU u Razredu za filološke znanosti bio je od 1991., od 1986. bio je izvanredni, a od 1977. član suradnik.

Read more

Search