News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 10. March, 2022

Prijedlozi HAZU s tematikom zaštite hrvatskih nacionalnih interesa upućeni predsjednicima Republike, Sabora i Vlade

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti uputila je 9. veljače 2022. predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću prijedloge s tematikom zaštite hrvatskih nacionalnih interesa koji mogu poslužiti prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku uniju.

Read more
Internationally 10. March, 2022

Program mobilnosti JESH UKRAINE Austrijske akademije znanosti

Austrijska akademija znanosti organizira akademske programe mobilnosti u okviru „Joint Excellence in Science and Humanities“ (JESH) kako bi u ovoj nezavidnoj situaciji poduprla ukrajinske znanstvenike i istraživače.
Radi se je o programima koji omogućuje istraživačima iz Ukrajine istraživački boravak u Austriji, u istraživačkim institutima Austrijske akademije znanosti kao i u drugim austrijskim istraživačkim institucijama.

Read more
News 8. March, 2022

Europska federacija akademija znanosti ALLEA suspendirala iz članstva rusku i bjelorusku akademiju

Europska federacija akademija znanosti ALLEA (All European Academies) koja okuplja 58 akademija iz 42 europske zemlje, među kojima je i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, odlučila je iz svog članstva suspendirati Rusku akademije znanosti i Nacionalnu akademiju znanosti Bjelorusije. Odluku o tome donio je u petak 4. ožujka 2022. Odbor ALLEA-e „u svjetlu ničim izazvane invazije na Ukrajinu koju je pokrenula ruska vlada, a podržala bjeloruska vlada.“

Read more
News 8. March, 2022

Povodom Međunarodnog dana žena upoznajte se s našim akademkinjama

Povodom Međunarodnog dana žena kojim globalno obilježavamo i slavimo društvena, gospodarska, kulturna i politička postignuća žena, ali i pozivamo na akciju za ubrzanje ravnopravnosti i ukazujemo na postojeće nedostatnosti, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti se posebno osvrće na rad iznimnih žena akademkinja, redovitih članica HAZU.

Read more
News 4. March, 2022

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti o medijskom istupu akademika Davorina Rudolfa

Prijedlozi rješavanja krize u Ukrajini koje je u medijima iznio akademik Davorin Rudolf njegovi su osobni stavovi. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti se već 25. veljače 2022., dan iza početka napada Rusije na Ukrajinu, očitovala pismom predsjedniku Nacionalne akademije znanosti Ukrajine Anatoliju Zagorodnom u kojem se uz osudu ruske agresije izražava solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom, pozivajući se i na iskustvo srpske agresije na Hrvatsku 1991. godine.

Read more
News 25. February, 2022

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izražava solidarnost s Ukrajinom

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti uputila je u petak 25. veljače 2022. pismo predsjedniku Nacionalne akademije znanosti Ukrajine Anatoliju Zagorodnom u kojem se izražava solidarnost s Ukrajinom suočenom s ruskom agresijom. HAZU se time pridružuje brojnim apelima za zaustavljanje agresije na Ukrajinu koja ugrožava ne samo mir u Europi i svijetu, nego i za svjetski poredak i globalnu sigurnost.

Read more
News 23. February, 2022

Plakat Žar ptica akademika Borisa Bućana na 86. međunarodnoj aukciji rijetkih plakata u New Yorku

Od 25. veljače do 20. ožujka 2022. u Galeriji Rennert’s u New Yorku održat će se 86. međunarodna aukcija rijetkih plakata (Poster Auctions International) na kojoj će na prodaju biti ponuđeni rijetki i kultni plakati od kraja 19. stoljeća. Među 425 plakata je i antologijski plakat za balete Igora Stravinskog Žar ptica i Petruška u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu 1983. čiji je autor hrvatski slikar, dizajner i grafičar akademik Boris Bućan koji je objavljen i na naslovnici kataloga aukcije.

Read more

Search