News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 8. March, 2022

Europska federacija akademija znanosti ALLEA suspendirala iz članstva rusku i bjelorusku akademiju

Europska federacija akademija znanosti ALLEA (All European Academies) koja okuplja 58 akademija iz 42 europske zemlje, među kojima je i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, odlučila je iz svog članstva suspendirati Rusku akademije znanosti i Nacionalnu akademiju znanosti Bjelorusije. Odluku o tome donio je u petak 4. ožujka 2022. Odbor ALLEA-e „u svjetlu ničim izazvane invazije na Ukrajinu koju je pokrenula ruska vlada, a podržala bjeloruska vlada.“

Read more
News 8. March, 2022

Povodom Međunarodnog dana žena upoznajte se s našim akademkinjama

Povodom Međunarodnog dana žena kojim globalno obilježavamo i slavimo društvena, gospodarska, kulturna i politička postignuća žena, ali i pozivamo na akciju za ubrzanje ravnopravnosti i ukazujemo na postojeće nedostatnosti, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti se posebno osvrće na rad iznimnih žena akademkinja, redovitih članica HAZU.

Read more
News 4. March, 2022

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti o medijskom istupu akademika Davorina Rudolfa

Prijedlozi rješavanja krize u Ukrajini koje je u medijima iznio akademik Davorin Rudolf njegovi su osobni stavovi. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti se već 25. veljače 2022., dan iza početka napada Rusije na Ukrajinu, očitovala pismom predsjedniku Nacionalne akademije znanosti Ukrajine Anatoliju Zagorodnom u kojem se uz osudu ruske agresije izražava solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom, pozivajući se i na iskustvo srpske agresije na Hrvatsku 1991. godine.

Read more
News 25. February, 2022

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izražava solidarnost s Ukrajinom

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti uputila je u petak 25. veljače 2022. pismo predsjedniku Nacionalne akademije znanosti Ukrajine Anatoliju Zagorodnom u kojem se izražava solidarnost s Ukrajinom suočenom s ruskom agresijom. HAZU se time pridružuje brojnim apelima za zaustavljanje agresije na Ukrajinu koja ugrožava ne samo mir u Europi i svijetu, nego i za svjetski poredak i globalnu sigurnost.

Read more
News 23. February, 2022

Plakat Žar ptica akademika Borisa Bućana na 86. međunarodnoj aukciji rijetkih plakata u New Yorku

Od 25. veljače do 20. ožujka 2022. u Galeriji Rennert’s u New Yorku održat će se 86. međunarodna aukcija rijetkih plakata (Poster Auctions International) na kojoj će na prodaju biti ponuđeni rijetki i kultni plakati od kraja 19. stoljeća. Među 425 plakata je i antologijski plakat za balete Igora Stravinskog Žar ptica i Petruška u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu 1983. čiji je autor hrvatski slikar, dizajner i grafičar akademik Boris Bućan koji je objavljen i na naslovnici kataloga aukcije.

Read more
News 22. February, 2022

Monografija Domovini ’20 Nenada Fabijanića

Pod nakladništvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti nedavno je objavljena monografija DOMOVINI ’20 o Spomeniku Domovini čiji je autor arhitekt Nenad Fabijanić, član suradnik HAZU. Snješka Knežević, Danko Plevnik, Ivo Babić, Zvonko Pađan, Mirna Rudan Lisak i Joško Belamarić autori su tekstova o genezi, mjestu, obilježju, simbolici, putu od naroda do nacije, povratku iskonu, likovnosti i višeznačnosti memorijala.

Read more

Search