News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Internationally 17. February, 2022

Objavljen Zbornik LISINSKI / JELAČIĆ, urednici: S. Tuksar, V. Katalinić, P. Babić, S. Ries

U izdanju HAZU – Odsjek za povijest hrvatske glazbe i Hrvatskog muzikološkog društva objavljen je zbornik odabranih radova predstavljenih na međunarodnom muzikološkom i interdisciplinarnom skupu „Glazba, umjetnosti i politika: revolucije  i restauracije u Europi i Hrvatskoj 1815.-1860.“, organiziranom i održanom u povodu 200. obljetnice rođenja hrvatskog skladatelja Vatroslava Lisinskog (1819.–1854.) i 160. obljetnice smrti hrvatskog bana, političara i vojskovođe Josipa Jelačića (1801.–1859.) u HAZU 2019.

Read more
Interviews 16. February, 2022

Intervju s paleontologinjom dr. sc. Jadrankom Mauch Lenardić za Hrvatski radio

Upraviteljica Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartra HAZU dr. sc. Jadranka Mauch Lenardić, jedina paleontologinja u Hrvatskoj, stručnjakinja za praslonove, mamute i druge slične životinje – rilaše, u emisijama prvog programa Hrvatskog radija  razgovarala je o rezultatima i najnovijim spoznajama iz područja svog proučavanja i terenskih istraživanja.

Read more
News 10. February, 2022

Prije 100 godina rodio se akademik Ivo Padovan, predsjednik HAZU od 1998. do 2003.

U petak 11. veljače 2022. navršava se stota godišnjica rođenja akademika Ive Padovana, istaknutog hrvatskog liječnika otorinolaringologa, predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1998. do 2003.  Tim su povodom predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt i akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU od 2011. do 2018., položili vijenac na grob akademika Padovana na Mirogoju.

Read more
News 14. February, 2022

U palači HAZU dodijeljene nagrade “Hrvoje Požar”

U ponedjeljak 14. veljače 2022. u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je svečanost uručenja nagrade „Hrvoje Požar“ za 2021. koje dodjeljuju Hrvatsko energetsko društvo i Zaklada „Hrvoje Požar”. Nagrada nosi ime akademika Hrvoja Požara (1916.–1991.), Akademijinog glavnog tajnika od 1978. do 1991., i dodjeljuje se od 1995. za popularizaciju energetike i interesa za energetiku.

Read more
News 10. February, 2022

U palači HAZU održana svečanost potpisivanja Rezolucije Z

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 10. veljače 2022. održana je svečanost potpisivanja Rezolucije Z, ekološke akcije koju je pokrenuo Večernji list s ciljem spajanja konkretnih društveno korisnih ekoloških aktivnosti kojom su se njeni potpisnici obvezali na provedbu koraka u očuvanju okoliša kroz ciljane ekološki održive napore. Rezoluciju su potpisali predstavnici Zagrebačke banke, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grada Koprivnice, Zubak grupe, Hrvatskog Telekoma, DIV Grupe, Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske i Večernjeg lista.

Read more
News 8. February, 2022

Uskoro 50 godina od posjeta kraljice Elizabete II. Akademiji

Uz 70. obljetnicu vladavine kraljice Elizabete II., Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježava 50 godina od njenog posjeta Akademiji i Zagrebu 20. listopada 1972. Kraljica je posjetila palaču Akademije gdje ju je dočekao predsjednik akademik Grga Novak sa suradnicima i razgledala Strossmayerovu galeriju starih majstora. Ostavila je potpis u Akademijinoj spomen-knjizi, a posebno ju se dojmila Bašćanska ploča.

Read more
Press releases 4. February, 2022

Intervju s dr. sc. Hanom Breko Kustura u časopisu Vijenac

U časopisu Vijenac Matice hrvatske broj 728 od četvrtka 27. siječnja 2022. objavljen je intervju s dr. sc. Hanom Breko Kustura, članicom suradnicom HAZU, znanstvenom savjetnicom na Odsjeku za povijest hrvatske glazbe te voditeljicom nedavno završenog projekta „Hrvatski glazbeni i liturgijski kodeksi srednjega vijeka: Interdisciplinarna obrada (CROMUSCODEX70)”.

Read more
News 2. February, 2022

Akademik Slobodan Vukičević i suradnici otkrili novu terapiju za akutni infarkt miokarda

Rezultati istraživanja Laboratorija za mineralizirana tkiva (LMT) s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology (ICGEB) u Trstu o sprečavanju fibroze u modelu akutnog infarkta miokarda objavljeni su u siječnju 2022. u prestižnom časopisu Nature Communications. Istraživanje je provedeno u okviru Znanstvenog centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu pod vodstvom akademika Slobodana Vukičevića.

Read more
Notices and tenders 2. February, 2022

Izmjena procedure za financijsko praćenje projekata koje financira Hrvatska zaklada za znanost

Upravni odbor Hrvatske zaklade za znanost je radi jednostavnije procedure financijskoga praćenja projekata usvojio novi Obrazac financijskoga izvješća za financirane uspostavne istraživačke i istraživačke projekte, kao i novi Priručnik za praćenje financiranih projekata te Upute za popunjavanje obrazaca za podnošenje izvješća. Pojednostavljeni postupak primjenjuje se od 1. veljače 2022. 

Read more

Search