News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 31. May, 2021

U Kabinetu grafike HAZU otvorena izložba crteža Ede Murtića i predstavljen njegov Crtački dnevnik

Povodom 100. obljetnice rođenja akademika Ede Murtića Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti  i umjetnosti priredio je izložbu njegovih crteža iz fundusa te publikaciju Crtački dnevnik / Edo Murtić  iz edicije Crtački dnevnici hrvatskih umjetnika. Predstavljanje Crtačkog dnevnika i otvorenje izložbe održani su u ponedjeljak 31. svibnja u Kabinetu grafike.

Read more
News 28. May, 2021

U Gliptoteci HAZU otvorena izložba fotografija 30 GODINA HRVATSKE NEOVISNOSTI

U Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 28. svibnja 2021. otvorena je izložba fotografija “30 godina hrvatske neovisnosti” koju je organizirao Večernji list. Izloženo je 50 fotografija s prikazom važnih trenutaka hrvatske povijesti u razdoblju od 1990. do 2020., a još 300 fotografija prikazuje se u videoprojekciji.

Read more
Interviews 21. May, 2021

Intervju akademika Drage Štambuka u književnom listu Vijenac

Akademik Drago Štambuk, pjesnik i diplomat, trenutačno veleposlanik u Iranu, liječnik po struci, jedan od najistaknutijih suvremenih hrvatskih pjesnika rijetkog umjetničkog senzibiliteta, ovu je godinu započeo objavljivanjem važne knjige, zbirke Uzgon

Read more
Interviews 21. May, 2021

Intervju akademika Pavla Pavličića u Večernjem listu

Akademik Pavao Pavličić književnik, prevoditelj i scenarist,  u velikom intervjuu progovara o svome radu i životu u Vukovaru, Osijeku, Zagrebu. Jedan je od najčitanijih i najproduktivnijih hrvatskih pisaca, a novu knjigu piše i u ovome trenutku…

Read more
Recognitions and awards 16. May, 2021

Akademkinja Anica Nazor počasna građanka Senja 

Akademkinja Anica Nazor, istaknuta hrvatska filologinja i paleoslavistica, izabrana je za počasnu građanku Senja zbog svekolikog doprinosa u promicanju senjske glagoljske baštine. Povelja o počasnom građanstvu uručena joj je na svečanosti povodom Dana Grada Senja 23. travnja 2021., a odluku je donijelo Gradsko vijeće Grada Senja 19. ožujka 2021.

Read more
Interviews 11. May, 2021

Intervju dr. sc. Jadranke Mauch Lenardić u časopisu Meridijani

Upraviteljica Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara HAZU dr. sc. Jadranka Mauch Lenardić, stručnjakinja za paleontološka istraživanja, u novom broju časopisa Meridijani govori o nalazištima mamuta i praslonova na hrvatskom prostoru, te ujedno upozorava na današnju ugroženost i izumiranje azijskih i afričkih slonova.

Read more

Search