News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 15. March, 2022

Umro Borivoj Popovčak, nekadašnji upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora HAZU

U utorak 15. ožujka 2022. u Zagrebu je u 68. godini života umro Borivoj Popovčak, upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2005. do 2020. Rodio se 22. siječnja 1955. u Zagrebu gdje je na Filozofskom fakultetu 1986. diplomirao povijest umjetnosti i arheologiju, a u Strossmayerovoj galeriji radio je od 1989. Bio je autor je mnogih izložbi, u Strossmayerovoj galeriji i izvan nje, kao i niza stručnih i znanstvenih priloga.

Read more
News 15. March, 2022

Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti darovano 6057 knjiga akademika Antuna Dubravka Jelčića

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt potpisao je u utorak 15. ožujka 2022. darovni ugovor sa Zrinkom Jelčić kojim je ona Hrvatskoj akademiji darovala knjižničnu građu svog oca, pokojnog akademika Antuna Dubravka koja se sastoji od 6057 naslova knjiga. Tu će građu koristiti Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi gdje će se knjige smjestiti u Spomen-sobi akademika Antuna Dubravka Jelčića.

Read more
News 14. March, 2022

Akademik Andrija Mutnjaković darovao Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti svoj atelijer u Zagrebu

Istaknuti hrvatski arhitekt akademik Andrija Mutnjaković darovao je Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti svoj atelijer u Ulici Milke Trnine 38 Zagrebu sa svim pokretninama, uključujući i bogatu arhitektonsku građu. Atelijer će se koristiti za poboljšanje rada i aktivnosti Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU koji će darovanu građu čuvati kao cjelinu pod nazivom Zbirka Andrije Mutnjakovića i ona će biti smještena u darovanom atelijeru.

Read more
News 11. March, 2022

Replika škrinje svetog Šimuna iz palače HAZU na izložbi u Budimpešti

Na izložbi „Ars et virtus. Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine“, koja se od prosinca 2021. održava u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti u suradnji s Klovićevim dvorima iz Zagreba, izložena je i replika škrinje svetog Šimuna iz atrija palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Read more
News 10. March, 2022

Prijedlozi HAZU s tematikom zaštite hrvatskih nacionalnih interesa upućeni predsjednicima Republike, Sabora i Vlade

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti uputila je 9. veljače 2022. predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću prijedloge s tematikom zaštite hrvatskih nacionalnih interesa koji mogu poslužiti prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku uniju.

Read more
Internationally 10. March, 2022

Program mobilnosti JESH UKRAINE Austrijske akademije znanosti

Austrijska akademija znanosti organizira akademske programe mobilnosti u okviru „Joint Excellence in Science and Humanities“ (JESH) kako bi u ovoj nezavidnoj situaciji poduprla ukrajinske znanstvenike i istraživače.
Radi se je o programima koji omogućuje istraživačima iz Ukrajine istraživački boravak u Austriji, u istraživačkim institutima Austrijske akademije znanosti kao i u drugim austrijskim istraživačkim institucijama.

Read more
News 8. March, 2022

Europska federacija akademija znanosti ALLEA suspendirala iz članstva rusku i bjelorusku akademiju

Europska federacija akademija znanosti ALLEA (All European Academies) koja okuplja 58 akademija iz 42 europske zemlje, među kojima je i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, odlučila je iz svog članstva suspendirati Rusku akademije znanosti i Nacionalnu akademiju znanosti Bjelorusije. Odluku o tome donio je u petak 4. ožujka 2022. Odbor ALLEA-e „u svjetlu ničim izazvane invazije na Ukrajinu koju je pokrenula ruska vlada, a podržala bjeloruska vlada.“

Read more
News 8. March, 2022

Povodom Međunarodnog dana žena upoznajte se s našim akademkinjama

Povodom Međunarodnog dana žena kojim globalno obilježavamo i slavimo društvena, gospodarska, kulturna i politička postignuća žena, ali i pozivamo na akciju za ubrzanje ravnopravnosti i ukazujemo na postojeće nedostatnosti, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti se posebno osvrće na rad iznimnih žena akademkinja, redovitih članica HAZU.

Read more
News 4. March, 2022

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti o medijskom istupu akademika Davorina Rudolfa

Prijedlozi rješavanja krize u Ukrajini koje je u medijima iznio akademik Davorin Rudolf njegovi su osobni stavovi. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti se već 25. veljače 2022., dan iza početka napada Rusije na Ukrajinu, očitovala pismom predsjedniku Nacionalne akademije znanosti Ukrajine Anatoliju Zagorodnom u kojem se uz osudu ruske agresije izražava solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom, pozivajući se i na iskustvo srpske agresije na Hrvatsku 1991. godine.

Read more

Search