News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 6. June, 2022

U Dubrovniku otvorena izložba “Statut u kamenu: Pravo i pravda na skulpturi Kneževa dvora”

Akademkinja Nella Lonza autorica je izložbe “Statut u kamenu: Pravo i pravda na skulpturi Kneževa dvora” otvorene u Dubrovačkim muzejima 2. lipnja 2022. koja se može razgledati do 15. prosinca. Riječ je o izložbi u sklopu programa obilježavanja 750 godina Dubrovačkog statuta, a ostvarili su je Dubrovački muzeji u suradnji sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

Read more
News 10. June, 2022

Intervju akademkinje Nelle Lonze u tjedniku Express

Akademkinja Nella Lonza, profesorica pravne povijesti i voditeljica Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, u intervjuu tjedniku Express od 3. lipnja 2022. govori o svojim istraživanjima povijesti “malih ljudi” pododom objave njene knjige Ana, Pavo i Grlica. Rekluze i pustinjaci u pobožnom krajobrazu srednjovjekovnog Dubrovnika.

Read more
News 2. June, 2022

Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti darovan primjerak monografije Sanctuarium Adignani

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i akademik Velimir Neidhardt primio je u četvrtak 2. lipnja 2022. župnika Župe svetog Blaža u Vodnjanu mons. Marijana Jelenića koji je Hrvatskoj akademiji darovao primjerak svoje monografije Sanctuarium Adignani posvećene relikvijama svetaca koje se od 1818. čuvaju u vodnjanskoj župnoj crkvi. Uz mons. Jelenića bili su porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, vodnjanski dekan Ilija Jakovljević i mons. Nedjeljko Pintarić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije.  

Read more
News 2. June, 2022

Jadranski zavod HAZU primio Priznanje Hrvatskog društva za pomorsko pravo

Povodom obilježavanja tridesetogodišnjice osnivanja i djelovanja Hrvatskog društva za pomorsko pravo, Jadranski zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti primio je Priznanje Hrvatskog društva za pomorsko pravo u znak zahvalnosti za dugogodišnju plodonosnu suradnju i značajan doprinos u razvoju i proučavanju pomorskog prava. Priznanje je upraviteljici Jadranskog zavoda dr. sc. Vesni Skorupan Wolff uručio predsjednik Hrvatskog društva za pomorsko pravo dr. sc. Gordan Stanković, na svečanoj sjednici Skupštine 26. svibnja 2022. godine u Puli.

Read more
NewsNotices and tenders 1. June, 2022

HRZZ: Otvaranje natječaja IP-2022-10

Hrvatska zaklada za znanost otvorila je natječaj za podnošenje projektnih prijedloga u okviru programa „Istraživački projekti”, rok 2022-10. Programom „Istraživački projekti“ financiraju se temeljna istraživanja koja stvaraju novo i unapređuju postojeće znanje o određenome području i koja su usmjerena na bolje razumijevanje predmeta istraživanja, kao i primijenjena istraživanja koja se provode s jasnim tehnološkim, gospodarskim ili društvenim ciljevima.

Read more
News 31. May, 2022

Nova knjiga S. Fatović-Ferenčić i J. Ferber Bogdan: „Što je Elsa-fluid? To se zna. Eugen Viktor Feller – ljekarnik i investitor“

Iz tiska je krajem 2021. godine izašla knjiga dviju Akademijinih djelatnica Stelle Fatović-Ferenčić (upraviteljice Zavoda za povijest i filozofiju znanosti) i Jasenke Ferber Bogdan (upraviteljice Kabineta za arhitekturu i urbanizam s Arhivom za likovne umjetnosti ) naslovljene „Što je Elsa-fluid? To se zna. Eugen Viktor Feller – ljekarnik i investitor“. Promocija knjige održava se u utorak 7. lipnja 2022. u 19 sati u Auditoriju Židovske općine u Palmotićevoj ulici 16.

Read more
News 27. May, 2022

Izložba akademika Kuzme Kovačića „Kiparevo svjedočenje vjere“ u Kripti Đakovačke katedrale

Izložba radova akademika Kuzme Kovačića pod nazivom Kiparevo svjedočenje vjere postavljena je je u Kripti katedrale Sv. Petra u Đakovu. Izložba je otvorena od 26. svibnja do 11. rujna 2022. godine. Nakon Đakova, izložba će biti postavljena u Dioklecijanovim podrumima u Splitu (23. rujna 2022. – 15. siječnja 2023.). Ovo je izložba prva je u nizu zamišljenog ciklusa izložbi, nazvanog Strossmayerovim putom, u počast velikanu hrvatske kulture, neponovljivom promicatelju umjetnosti, đakovačkom biskupu Josipu Juraju Strossmayeru.

Read more
News 26. May, 2022

Dobitnici godišnje nagrade Društva Hrvatskih skladatelja

Akademik ZORAN JURANIĆ i dr. sc. HANA BREKO KUSTURA, članica suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dobitnici su godišnjih nagrada Hrvatskog društva skladatelja za 2021. godinu. Akademik Juranić dobitnik je Nagrade “Boris Papandopulo” za djelo “Opera po Kamovu”, a dr. sc. Hana Breko Kustura dobitnica je Nagrade “Josip Andreis” (za muzikologiju i glazbenu publicistiku) za projekt: Hrvatski glazbeni i liturgijski kodeksi srednjega vijeka: Interdisciplinarna obrada (CROMUSCODEX70).

Read more

Search