News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Otvaranje gradilišta i konstrukcijska obnova zgrade Palače Drašković HAZU

Dana 7. studenoga 2023. otvoreno je gradilište i započela je konstrukcijska obnova zgrade Palače Drašković HAZU u Opatičkoj 18 u Zagrebu, zahvaljujući sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije i Državnog proračuna Republike Hrvatske. Na prigodnoj svečanosti govorili su član Predsjedništva HAZU akademik Boris Senker, voditeljica projekta obnove Akademijinih zgrada Petra Tončić Lipovščak te projektanti Ana Alar i Mario Todorić.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sklopila je 2. studenoga 2023. s tvrtkom Reliance d.o.o. iz Splita ugovor o izvođenju radova pojačanja konstrukcije Palače Drašković HAZU u iznosu od 1.427.831,65 € s PDV-om. Rok završetka radova pojačanja konstrukcije je najkasnije do 23. siječnja 2024.

Projekt obnove zgrade Palače Drašković HAZU nakon potresa izradila je Zajednica ponuditelja ing4studio d.o.o. i tvrtka Toding d.o.o., a glavna projektantica je Ana Alar, dipl. ing. arh. Ugovor o izradi projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu zgrade Palače Drašković HAZU je potpisala 9. prosinca 2021., a ugovoreni iznos je 109.496,32 €.

Stručni nadzor građenja nad izvođenjem radova na zgradi Palači Drašković radi tvrtka Capital Ing d.o.o., a koordinator zaštite na radu u fazi izvođenja radova – koordinator II je Zajednica ponuditelja Toding d.o.o. i Ing4 studio d.o.o.

Palača Drašković osma je nekretnina (od ukupno 8 nekretnina i 7 zbirki pokretnina Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti) na kojoj započinju radovi konstrukcijske obnove nakon potresa 2020. godine, zahvaljujući sredstvima Fonda solidarnosti EU i Državnog proračuna.  20. svibnja 2021. HAZU je potpisala Ugovor s Ministarstvom kulture i medija RH za operaciju Izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite zgrade Palače Drašković, Opatička 18, Zagreb u iznosu od 1.615.411,52 eura.

Nakon potresa 2020. godine Institut za povijest umjetnosti izradio je Konzervatorski elaborat za Palaču Drašković ili Narodni dom (autorice dr. sc. Ivana Mance i dr. sc. Ana Šverko, D.I.A.) u kojem je prikazana analiza arhitektonskih obilježja i zatečeno stanje, povijest gradnje i adaptacije, valorizacija te su predložene konzervatorske smjernice.

Predviđenim zahvatima neće se mijenjati namjena Palače Drašković HAZU kao ni arhitektonska obilježja zgrade.

_______________________

Projekti obnove nekretnina i pokretnina Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sufinancirani su sredstvima Europske unije iz Fonda solidarnosti i Državnog proračuna.

Search