News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

INTERNATIONAL WORKSHOP ON QUANTUM PHASE TRANSITIONS IN NUCLEI AND MANY-BODY SYSTEMS / IUC Dubrovnik

 

PROGRAMME INTERNATIONAL WORKSHOP ON QUANTUM PHASE TRANSITIONS IN NUCLEI AND MANY-BODY SYSTEMS

 

Od 11. do 15. srpnja u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku održana je međunarodna znanstvena radionica “Kvantni fazni prijelazi u atomskim jezgrama i višečestičnim sustavima” koja je okupila sedamdesetak eksperimentalnih i teorijskih fizičara iz SAD-a, Kanade, Europe, Japana, Indije, Meksika itd. Radionicu su zajedno organizirali profesori Amiram Leviatan sa Sveučilišta u Jeruzalemu i Dario Vretenar sa Sveučilišta u Zagrebu.

Ovo je deseta radionica u nizu koji je započeo U Berkeleyu 2004. godine i nastavio se se u Camerinu, Ateni, Sofiji, Istanbulu, Darmstadtu, Sevilli, Pragu, Padovi i, konačno, Dubrovniku.

Radionica je posvećena novim eksperimentalnim rezultatima i teorijskim interpretacija fenomena kvantnih faznih prijelaza, simetrijama, koegzistenciji oblika, faznim prijelazima u pobuđenim stanjima atomskih jezgri, atoma i molekula. Uz mnoštvo postignuća koja su ostvarena i objavljena u posljednje četiri godine od prethodne radionice, brojni mladi znanstvenici, poslijediplomski studenti i postdoktorandi, predstavili su svoje najnovije eksperimentalne i teorijske rezultate u ovom iznimno zanimljivom području moderne fizike.

Search