News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Pismo premijera Plenkovića: U vrijeme najvećih izazova od Domovinskog rata HAZU ostaje čimbenik društvenog razvoja i stabilnosti te društvene odgovornosti

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković zahvalio je 15. srpnja 2021. glavnom tajniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademiku Dariju Vretenaru na knjigama Ustavne promjene i političke nagodbeRepublika Hrvatska između ustavne demokracije i populizma i Pravo tržišnog natjecanja u Republici Hrvatskoj i u Europskoj uniji koje su objavljene kao 60. i 62. knjiga Akademijinog nakladničkog niza Modernizacija prava.

„Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti nakladničkom djelatnošću nastavlja pridonositi razvoju ustavnopravnog poretka Hrvatske, prepoznajući pritom i nove izazove koji proizlaze iz promijenjenih okolnosti prirodnih nepogoda: potresa i pandemije. U vrijeme najvećih izazova od Domovinskog rata, Akademija ostaje čimbenik društvenog razvoja i stabilnosti te društvene odgovornosti i daje svoj obol proslavi 30. obljetnice usvajanja Ustava Republike Hrvatske. Vlada pridaje veliku važnost stabilnosti ustavnopravnog poretka koja je ključna za djelotvorno upravljanje u krizama. Ustav, kao temeljni pravni akt, čini uporište za agilnost te otpornost države i društva na izazove. Istodobno, preduvjet je gospodarskog oporavka i obnove Hrvatske u narednom razdoblju. Na tome putu pomoći će nam značajna europska sredstva koja smo osigurali, kao i puna integracija Hrvatske u Europsku uniju kroz ulazak u Schengenski prostor i u Europodručje u iduće dvije godine. Siguran sam da ćemo nastaviti graditi razvijeniju i otporniju Hrvatsku te Vas pozivam da nastavite davati svoj doprinos ostvarenju toga cilja“, poručio je u svom pismu premijer Plenković.

Knjige u nakladničkom nizu Modernizacija prava zbornici su radova s okruglih stolova koje od 2005. organizira Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava kojem je predsjednik akademik Jakša Barbić, ujedno i urednik gotovo svih dosad objavljenih knjiga. Te knjige Hrvatska akademija redovito šalje predsjedniku Republike, predsjedniku Vlade, predsjedniku Hrvatskog sabora, Knjižnici Sabora, klubovima zastupnika u Saboru te resornim ministrima. Knjige se nalaze u knjižnicama svih pravnih fakulteta u Hrvatskoj te u knjižnici Max Planck Instituta za poredbeno i međunarodno privatno pravo u Hamburgu, jednom od vodećih u svijetu.

Okrugli stol Pravo tržišnog natjecanja u Republici Hrvatskoj i u Europskoj uniji (2021 ; Zagreb)  Okrugli stol Službe od općeg interesa u pravu i politici Europske unije i njihov utjecaj na Republiku Hrvatsku (2020 ; Zagreb)

Search