News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Dani glagoljice u Boki kotorskoj u suorganizaciji Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru

U Boki kotorskoj od 10. do 12. svibnja 2024. održana je kulturna manifestacija Dani glagoljice u Boki kotorskoj. Organizatori manifestacije su bili: Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore; Udruga glagoljaša Zadar; Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru; Mala škola glagoljice OŠ Sveti Filip i Jakov.

Dani glagoljice započeli su 10. svibnja u Tivtu, radionicama glagoljice za djecu u OŠ Drago Milović. Radionice su održale učiteljice razredne nastave Marijana Polegubić i Barbara Perica te doc. dr. sc. Ana Jordan Knežević.

Nakon radionica u Domu kulture ,,Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, otvorena je izložba „Glagoljica u Boki kotorskoj“. Autori izložbe su bili: dr. sc. Grozdana Franov-Živković, prof. dr. sc. Ivica Vigato i Danijela Deković, prof.

Program „Dani glagoljice u Boko kotorskoj“ nastavljen je 11. svibnja u jutarnjim satima u Donjoj Lastvi tečajem glagoljice za odrasle koji su vodili dr. sc. Grozdana Franov-Živković, prof. dr. sc. Ivica Vigato i Danijela Deković, prof., a u crkvi sv. Nikole u Prčnju održan je niz predavanja te uprizorenje glagoljskih tekstova: „Pisane riči našim slovima ne govorite nikomu – pisma biskupa glagoljaša porijeklom iz Boke kotorske: Vicko Zmajević, Antun Tripković i Nikola Modruški Kotoranin“, koje je izveo Teatar Kuntrata iz Sv. Filipa i Jakova, u režiji Mirka Đinđića.

Predavanja su održali dr. sc. Grozdana Franov Živković na temu „Glagoljica u Boki kotorskoj“, prof. dr. sc. Ivica Vigato, „Glagoljska grafija na primjerima bokokotorskih spomenika“, prof. dr. sc. Ante Uglešić, “Rekognicija relikvijara iz zadarske katedrale sv. Stošije. Kako je nanovo pronađen sv. Krševan? (arheologija relikvijara – nove spoznaje o relikvijaru glave istoga sveca u kapeli relikvija katedrale sv. Tripuna u Kotoru)“ i doc. dr. sc. Ana Jordan Knežević, ”Djelovanje kotorskih zlatarskih majstora u Zadru tijekom srednjeg vijeka“.

Moderatorica programa bila je prof. Danijela Deković.

Dana 12. svibnja 2024. organizirani su bili posjeti kulturnim ustanovama u Kotoru i Perastu, a dio sudionika je dan ranije, u pauzi između tečaja i predavanja, posjetio župni arhiv župe Bogdašići.

Pokrovitelj manifestacije je bila Zadarska županija. Dani glagoljice u Boki kotorskoj održali su se uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Među nazočnima bili su i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, kancelar Kotorske biskupije don Robert Tonsati, Marija Mihaliček, predsjednica Matice hrvatske  – Ogranak u Boki kotorskoj.

Domaćin manifestacije je bio Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Search