News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Znanstveno-stručni skup Bjelovarski akademici i znanost

U četvrtak 28. rujna 2023. u Bjelovaru je u povodu obilježavanja Dana Grada Bjelovara, Dana bjelovarskih branitelja i  20. godišnjice smrti akademika Tome Bosanca održan znanstveno-stručni skup Bjelovarski akademici i znanost i predstavljena knjiga 25 godina Razreda za tehničke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  1997. – 2022.  Skup je održan u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Bjelovaru i Razreda za tehničke znanosti HAZU, te suorganizatora Grada Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije, Tehničke škole Bjelovar, Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ogranka Hrvatskog pedagoško-književnog zbora u Bjelovaru i Veleučilišta u Bjelovaru.

 

 

 

O životu i djelu akademika Tome Bosanca, jednog od osnivača Razreda za tehničke znanosti HAZU govorio je akademik Ignac Lovrek, tajnik Razreda, koji je ujedno predstavio knjigu o 25 godina rada i djelovanja Razreda za tehničke znanosti HAZU, kojoj je jedan od urednika. O znanosti kao najvećem otkriću čovjeka predavanje je održao prof. dr. sc. Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. O umjetnoj inteligenciji u obrazovanju govorila je Emina Grmić, profesorica na Tehničkoj školi u Bjelovaru. Statističke podatke i stanje o STEM obrazovanju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prikazao je profesor Dario Malogorski, ravnatelj Tehničke škole u Bjelovaru.

Moderatorica i voditeljica skupa bila je prof. Ornela Malogorski, predsjednica Ogranka Hrvatskog pedagoško-književnog zbora u Bjelovaru i članica Znanstvenog vijeća Zavoda HAZU u Bjelovaru koja je u uvodnom dijelu programa naglasila da je Zavod, s obzirom na podršku Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije te znanstveni i stručni potencijal, postao važno središte znanstvenog rada te svojim radom podsjeća na važne ljude i događaje koji su zaslužni za ono što imamo danas, brinući da ostanemo društvo znanja i društvo znanosti. Toj viziji svakako su doprinosili akademici i članovi Hrvatske akademije s područja Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije kojih je bilo 16.

Skupu su prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Grada Bjelovara, Nenad Martinovski i zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić koji su pozdravili sve prisutne.

 

Search