News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Mrežna stranica Akademijina projekta Benešićev rječnik

 

Benešićev Rječnik hrvatskoga književnoga jezika od preporoda do I. G. Kovačića

  • Prelistajte našu stranicu i saznajte više o povijesti Benešićeva Rječnika hrvatskoga književnoga jezika od preporoda do I. G. Kovačića koji se, osobito u svojim novim metodološki i na sve druge načine obnovljenim i unaprijeđenim svescima, svrstao u sâm vrh hrvatske leksikografije kao djelo iznimna jezičnokulturnog i jezikoslovnog značaja, čija je nacionalna vrijednost dragocjena.
  • Upoznajte se sa strukturom i sadržajem petnaest dosad objavljenih svezaka Benešićeva rječnika preko poveznice na Digitalnu zbirku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (DiZbi). Među ostalim, uočite virtuozne a transparentne tvorbe hrvatskih pisaca druge polovice XIX. stoljeća koji su sudjelujući u leksičkoj obnovi hrvatskoga jezika pribjegavali orječivanju najrazličitijih koncepata i konceptnih odnosa. Saznajte što je stezulja, a što stezavica? Kojim se poslom bavi tresoslovac, a tko je tresisvijet? Napokon, što znači pod noć tikve cvjetaju?
  • Primijetite kako se u citatima, to jest korpusnim glosama u funkciji kontekstnih okvira zrcale nerijetko oprečne jezične, pravopisne i gramatičke konvencije različitih društvenopovijesnih i ideološkopolitičkih praksi stogodišnje povijesti hrvatskoga jezika i hrvatske književnosti, koju Rječnik odražava. Naučite što su paralelne korpusne glose i u čemu se sastoji njihov dokumentacijski potencijal!
  • Otkrijte tko su tri žene među više od stotinu znamenitih hrvatskih pisaca koji su stvarali u burnome vremenu od preporoda do I. G. Kovačića, a čija su djela ekscerpirana za potrebe Rječnika. Istražite i našu kartu Pisaca u vremenu i prostoru i saznajte gdje i kada su rođeni te koji su od njih rođeni izvan granica današnje Hrvatske!
  • Upoznajte tri znanstvenice koje više od desetljeća rade na dovršavanju Benešićeva rječnika  koji je u hodu vremena od filološkoga zadatka postao njihovom svojinom i nadahnućem!

Search