News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Deseta dubrovačka konferencija o sanskrtskim epovima i puranama (DICSEP 10)

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 14. do 19. kolovoza 2023. u Dubrovniku je održana Deseta dubrovačka konferencija o sanskrtskim epovima i puranama (DICSEP 10). Na konferenciji su sudjelovali znanstvenici, stručnjaci za sanskrtsku epsku književnost, iz Indije, Japana, Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Velike Britanije, Belgije, Nizozemske, Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije, Poljske, Hrvatske, Mađarske, Rusije, Australije i Novoga Zelanda.
U ime Hrvatske akademije na otvorenju je govorila akademkinja Nella Lonza, a drugi su govornici bili indijski veleposlanik Raj Kumar Srivastava, poslovna tajnica IUC-a Nada Bruer, i prof. McComas Taylor te kao organizator DICSEP-a akademik Mislav Ježić.
Ovu je konferenciju indijska Vlada uvrstila kao posljednji međunarodni događaj u svoju proslavu 75. godina neovisnosti Indije pa je stoga drugi dan svečano izlaganje na njoj održao predsjednik Indian Council of Cultural Relations (ICCR) Vinay Prabhakar Sahasrabuddhe.


Na konferenciji su predstavljena dva izdanja zbornika DICSEP-a br. 6 i 7. koja je objavila Hrvatska akademija zajedno s Dev Publishers iz New Delhija.
Također je predstavljen i prvi dio zbornika (Felicitation Volume) objavljenog povodom 70. rođendana akademika Mislava Ježića Medhota sravas. Izdavači su HAZU i Dev Publishers. Priloge je napisalo tridesetak znanstvenika (s Harvarda, Oxforda, sveučilišta u Vancouveru, Londonu, Edinburghu, Louvainu, Lausannei, Zürichu, Tübingenu, Kielu, Cagliariju, Varšavi, Krakovu, Poznanu, Wroclawu, Kyotu, Sendaiu, Osaki, Canberri, Sydneyu, Melbourneu i Zagrebu).
Zbornik su predstavili Ivan Andrijanić, Sven Sellmer, Przemyslaw Szczurek i Krešimir Krnic, a akademik Ježić se je na kraju zahvalio.

Search