News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Umro član suradnik HAZU Eduard Prelogović

U Zagrebu je 8. svibnja 2023. u 88. godini života umro prof. dr. sc. Eduard Prelogović, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Rodio se 7. travnja 1936. u Zagrebu. Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu 1962., a od 1964. do 2007. bio je profesor na Rudarsko-geološko naftnom fakultetu. Obavljao je nastavu iz sljedećih predmeta: Geološko kartiranje, Strukturna geologija, Strukturna geomorfologija i geologija kvartara, Neotektonika sa seizmotektonikom, Seizmotektonika, te na nekoliko predmeta poslijediplomskog studija iz područja geologije i fizike. Za člana suradnika HAZU izabran je 1992.
Deset godina bio je predsjednik povjerenstva za diplomske ispite. Više desetaka puta mentor ili član povjerenstva na diplomskim ispitima. Bio je mentor ili član povjerenstva dvadesetak magistarskih radova, te mentor deset doktorskih disertacija i više puta član povjerenstva.

Sudjelovao je u relativno brojnim geološkim istraživanjima. Ističu se: sudjelovanje u izradi Osnovne geološke karte, izradi strukturnih i litofacijelnih karata, definiranju legendi neotektonskih, seizmotektonskih i strukturno-geomorfoloških karata i izradi pojedinih karata. Tipična su proučavanja strukturnih odnosa, posebice recentne tektonske i seizmotektonske aktivnosti. Posebno se naglašava izdvajanje seizmičkih izvora, seizmotektonskih aktivnih zona u prostoru, amplituda tektonskih pomaka, morfogeneze reljefa i postanka struktura, te posebice definiranje polja stresa i recentnih tektonskih pomaka iz geoloških i geodetskih GPS mjerenja. Izdvajaju se i najvažniji projekti: Seismicity of the Balkan Peninsula (1974. god.), Seizmic zonationes of the Medvednica and areas of Zagreb (1988. god.), evolution od the possible danger for NPP Krško (1992./94. god.), Tektonske dinamike prostora Panonskog bazena (1995./98. god.), Recentni strukturni sklop prostora Dinarida (2000./2002. god.) i Geodinamika prostora grada Zagreba (1997./2008. god.).

Search