News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

U foyeru Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu otkrivena bista skladatelja Ive Paraća (1890.-1954.)

 

U petak, 5. svibnja 2023. u 20 sati, svečanim koncertnom i prigodnim stručnim osvrtima u foyeru splitskoga HNK-a otkrivena je bista eminentnog hrvatskog skladatelja, Splićanina Ive Paraća.

 

Bista je poklon obitelji Parać Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Svečano su je otkrili donator, akademik  Frano Parać i Jure Bučević, ravnatelj opere splitske nacionalne kazališne kuće. O samoj bisti je (s aspekta povjesničara umjetnosti) pred brojnim okupljenim uzvanicima, među kojima i akademici Dinko Kovačić, Kažimir Hraste i Radoslav Tomić,  govorio prof.  dr. sc. Josip Belamarić.

Muzikološki aspekt života i skladateljstva Ive Paraća publici je predstavila je članica suradnica HAZU-a, Hana Breko Kustura, nakon čega je održan koncert s odabranim repertoarom skladbi Ive Paraća.  Ovaj dragocjen poklon splitskom je kazalištu darovan uoči 130. obljetnice kazališne zgrade na splitskom Dobrom.

Poprsje znamenitog hrvatskog skladatelja Ive Paraća, Splićanina europske erudicije, djelo je do sada nepoznatog autora. Prema riječima prof. Belamarića radi se o iznimnom kiparskom ostvarenju, vjerojatno nekog od talijanskih (firentinskih) majstora početka 20. stoljeća.

U Italiji je, ponajviše u Firenzi, Ivo Parać boravio u dva navrata, od 1909. – 1914., te od 1919. – 1923. za vrijeme studija talijanskog jezika i književnosti te kompozicije (Firenza, Rim, Pesaro). Pripadnik je velike splitske skladateljske četvorke svoga vremena, koju su pored njega predstavljali Josip Hatze, Jakov Gotovac i Ivo Tijardović. Skladatelj je to, naglasili su govornici, čiji je opus stručno muzikološki kontinuirano evaluiran, no nedovoljno prisutan na hrvatskim koncertnim programima.

Hana Breko Kustura je apostrofirala: „Ovaj skladatelj iznimne profinjenosti i ekspresivnosti (školovan kod vrsnih talijanskih profesora poput Pizzetija i Perosija) u svoja je vokalna djela unosio i elemente impresionističkog nasljeđa. Bio je autor koji je jednako dobro znao iskazati unutarnju dramaturgiju tekstovnoga predloška, kao i najsuptilnije lirske ugođaje. Pri tome je njegova glasovirska dionica  potpuno ravnopravna vokalnoj  i pridonosi ekspresiji skladbe, čak i u momentima kada skladatelj vrlo vješto koketira s ‘tišinom bez kraja’. Bio je asketa mediteranske profinjenosti…“.

Paraćeve skladbe ovoj su prigodi izveli su splitski glazbenici –  Gudački kvartet u sastavu: Valter Lovričević, Mislav Salopek, Ivor Ivančić i Sunčana Tušek, pijanist Zoran Velić te mezzosopranistica Terezija Kusanović uz klavirsku pratnju Zorana Velića. Interpretirali su  skladbe Andante amoroso za gudački kvartet, Minuetto appassionato za klavir te izbor iz zbirki solo – pjesama Musiche Pascoliane.

Search