News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Akademik Ranko Matasović izabran za člana ekspertne radne skupine UNESCO-a na projektu Atlas jezika svijeta

Akademik Ranko Matasović izabran je za člana ekspertne radne skupine UNESCO-a na projektu Atlas jezika svijeta (World Atlas of Languages), kao jedan od 12 lingvista i stručnjaka za informacijske znanosti. Cilj odbora je prilagoditi Riječ Atlas jezika misiji UNESCO-a naglašavajući važnost višejezičnosti u promicanju pravednog pristupa informacijama i znanju, posebno u javnoj domeni, te u poticanju pristupa informacijama za sve, višejezičnosti i kulturne raznolikosti na globalnim informacijskim mrežama.
Svjetski atlas jezika interaktivni je i dinamičan mrežni alat koji korisnici stalno ažuriraju. Dokumentira različite aspekte i značajke jezičnog statusa, vitalnosti, ugroženosti i održivosti.
Svjetski atlas jezika ima za cilj postati najopsežnija svjetska dokumentacija jezične raznolikosti do sada. To je detaljan zapis jezika kao komunikacijskih alata i resursa znanja u njihovim sociokulturnim i društveno-političkim kontekstima.

U Svjetskom atlasu jezika svaki je jezik označen jasno, a njegov je cilj opisati:

raznolikost jezika,

njihov tip, struktura i pripadnost,

njihovu situaciju, stanje i status,

njihove funkcije, korisnici i upotreba,

raznolikost mišljenja o jezicima.

Svjetski atlas jezika jedinstveni je resurs za očuvanje jezika, praćenje, promociju i razmjenu znanja o pitanjima vezanim uz jezik, kao i interaktivni alat za podučavanje i učenje jezika.

Search