News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Umro dopisni član HAZU Josef Zemann

U Beču je 16. listopada 2022. u 100. godini života umro austrijski mineralog i kristalograf Josef Zemann, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1997. Rodio se 25. svibnja 1923. u Beču gdje je 1946. završio studij mineralogije i kristalografije i iste godine doktorirao. Od 1951. bio je docent, a od 1966. redoviti profesor mineralogije i petrologije na Sveučilištu u Beču. Od 1953. do 1963. bio je ravnatelj Instituta za mineralogiju i kristalografiju Sveučilišta u Goettingenu, a od 1967. do 1983. ravnatelj Instituta za mineralogiju i kristalografiju Sveučilišta u Beču. Od 1972. je redoviti član Austrijske akademije znanosti. Član je i mnogih drugih akademija i društava.

Glavno područje njegova istraživanja bilo je kristalna kemija minerala i anorganskih spojeva. Istaknuo se u terenskim istraživanjima minerala, stijena i mineralnih sirovina, u sintezi minerala uz nisko hidrotermalne uvjete, kao i u studiju posebnih problema u geokemiji. Njemu u čast nazvan je mineral zemanit.

Josef Zemann surađivao je i s hrvatskim znanstvenicima s područja mineralogije, petrologije, kristalografije i rudnih ležišta te je u više navrata održao predavanja u Zagrebu.

 

Search