News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

HAZU partner proslave 750. obljetnice donošenja Dubrovačkog statuta

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti kao partner Grada Dubrovnika, Državnog arhiva u Dubrovniku, Turističke zajednice Dubrovnik sudjeluje u bogatom programu svečanog obilježavanja 750. obljetnice donošenja Dubrovačkog statuta. Dubrovački statut je pravna zbirka, sastavljena 1272., a iako nije najstarija u Europi, pa ni na našoj obali, postala je i ostala temelj pravnog poretka dubrovačke zajednice preko pet stotina godina. S obzirom da je Statut s vremenom postao jednim od najrječitijih biljega dubrovačke zajednice i važnim elementom njezinog kolektivnog identiteta, uz bok Svetoga Vlaha i zidina, Grad Dubrovnik je na inicijativu Državnog arhiva Dubrovnik proglasio ovu godinu, Godinom Dubrovačkog statuta.

Ciklus predavanja povodom 750. obljetnice Dubrovačkog statuta zaključen je 15. prosinca 2022. u Lazaretima predavanjem dr. sc. Relje Seferovića pod nazivom “Život Crkve u dubrovačkim statutarnim odredbama”. Organizatori ciklusa predavanja bili su Dubrovačka baština i Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

 

U sklopu obilježavanja 750. godišnjice Dubrovačkog statuta, 30. studenog 2022. u prostorima Lazareta dr. sc. Zdenka Janeković-Römer održala je predavanje “Obiteljski odnosi, prava i dužnosti u Dubrovačkom statutu”.

U sklopu obilježavanja 750. godišnjice Dubrovačkog statuta, 12. listopada 2022. u prostorima Lazareta predavanje “Politička kultura i institucije Dubrovačke Republike” održao je dr. sc. Lovro Kunčević.

U sklopu obilježavanja 750. godišnjice Dubrovačkog statuta, 7. studenog 2022. u Lazaretima povjesničar umjetnosti Danko Zelić održao je predavanje “Urbanističke odredbe Dubrovačkog statuta”.

U sklopu obilježavanja 750. godišnjice Dubrovačkog statuta, 3. listopada 2022. u prostorima Lazareta akademkinja Nella Lonza održala je predavanje “Govor straha i kazne: odredbe Dubrovačkog statuta o kažnjavanju”.

U sklopu obilježavanja 750. obljetnice Dubrovačkog statuta, predsjednik Vlade Andrej Plenković s visokim dužnosnicima posjetio je 8. srpnja 2022. Državni arhiv u Dubrovniku. Voditeljica Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku akademkinja Nella Lonza ukratko je objasnila i naglasila vrijednost te pravne zbirke i pokazala zanimljive detalje iz dva najstarija sačuvana rukopisa Statuta. U sklopu kratke prezentacije arhivskog blaga koje se čuva u Dubrovniku, dr. sc. Vesna Miović, znanstvena savjetnica iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, predstavila je najstariji ferman kao primjer važnih osmanskih isprava te pokazala arhivski zapis i objasnila odredbu o uvođenju karantene iz 1377. godine.

Povodom ovog jubileja, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je 6. srpnja 2022. u Uredu predsjednika Republike s ravnateljicom Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolinom Pozniak i akademkinjom Nellom Lonzom. One su informirale predsjednika Milanovića da je središnje obilježavanje 750 godina donošenja Dubrovačkog statuta organizirano 29. svibnja u Palači Sponza, u sjedištu Arhiva u kojem se čuvaju dva najstarija službena primjerka Statuta. Isto tako, kazale su da je Arhiv prilikom obilježavanja ove obljetnice surađivao sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku koji je upotpunio izložbu eksponatima iz svog fundusa, a autorica ovogodišnje izložbe, samog koncepta i selekcije izložaka je akademkinja Nella Lonza. Naposljetku, izrazile su uvjerenje da će Republika Hrvatska iskoristiti ovu visoku obljetnicu za predstavljanje bogate pravne baštine Dubrovnika domaćim i stranim posjetiteljima.

U sklopu središnje proslave 750. obljetnice donošenja Dubrovačkog statuta, 29. svibnja 2022. u uvodnom obraćanju u svojstvu izaslanika predsjednika HAZU, akademkinja Nella Lonza prikazala je i istaknula ulogu HAZU u dosadašnjoj znanstvenoj obradi Dubrovačkog statuta. Nakon toga održala je vrlo posjećeno predavanje Dubrovački statut iz 1272.: Temelj pravnog poretka i zrcalo svakodnevice. Također je kao autorica pripremila izložbu Dubrovački statut iz 1272.: Pravna tradicija i kolektivno pamćenje u rukopisima Državnog arhiva u Dubrovniku, koja je otvorena istom zgodom. Predavanja i izložbu prati prigodna publikacija.

 

Search