News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Mislavu Vrsaloviću uručena povelja člana suradnika HAZU

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 4. srpnja održana je svečanost dodjele povelje člana suradnika HAZU istaknutom hrvatskom kardiologu angiologu prof. dr. sc. Mislavu Vrsaloviću. On je za člana suradnika, u Razredu za medicinske znanosti, izabran u studenom 2020., no svečanost dodjele povelja novim članovima tada nije održana zbog pandemije koronavirusa. Povelju je Mislavu Vrsaloviću uručio predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt.

Uže područje znanstvenog i stručnog interesa Mislava Vrsalovića jest kardiologija angiologija. Prof. Vrsalović objavio je ukupno 82 rada, od čega 36 znanstvenih radova (najveći čimbenik odjeka 23,239). U 20 radova bio je prvi autor. U okviru Zavoda za bolesti krvnih žila Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Sestre milosrdnice prof. Vrsalović je 2010. ustrojio prvi nacionalni Registar bolesnika sa simptomatskom perifernom arterijskom bolesti u Republici Hrvatskoj. Bio je voditelj šest uzastopnih projekata Sveučilišta u Zagrebu iz područja kardiovaskularne medicine.
Prof. Vrsalović član je nukleusa Radne skupine za periferne vaskularne bolesti Europskog kardiološkog društva i član Američkog društva za vaskularnu medicinu i Europskog društva za hipertenziju. Organizator je međunarodnih znanstvenih simpozija iz područja vaskularne medicine Hrvatski vaskularni dan (CROVASCULAR) u organizaciji Razreda za medicinske znanosti HAZU. Dobitnik je Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za 2018.

Search