News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Akademiku Ivanu Aralici uručen počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru

ZAGREB, 20. lipnja 2022. (Hina) – Počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru Doctoris Honoris Causa svečano je uručen u ponedjeljak akademiku Ivanu Aralici u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu.
Akademiku Aralici titulu počasnoga doktora Sveučilišta u Mostaru uručio je rektor tog sveučilišta Zoran Tomić, naglasivši kako se titula dodjeljuje jednom od orijaša hrvatske književnosti, piscu, eruditu, kulturnom i političkom pregaocu.
Napomenuo je kako razlog dodjele ne leži samo u jedinstvenoj privlačnosti estetičkoga što ga Aralica postiže različitim narativnim strategijama, nego ponajprije u njegovu istančanu osjećaju za povijest i njezino perpetuiranje te u ponovnu zahtjevu za afirmaciju univerzalnih kategorija kao što su identitet, nacionalna politika i kultura.
Tematizirajući ponajvećma nacionalnu povijest, i to onu blisku bosanskohercegovačkom ozemlju, Aralica, kao utjelovljenje ozbiljnosti, istaknuo je Tomić, opisuje nebrojene nesreće, vladavinu divljaštva, zlosilje, bespravlje i diktature koje su stoljetni okvir ovog toposa.
Naglasio je kako je upravo na prostorima što ih je Aralica dokumentirao svojom morlačkom tetralogijom ponovno pokrenut proces čiji je cilj posve iskorijeniti povijesno-zemljopisnu prepoznatljivost hrvatskoga naroda ili bar nagrditi stupanje njegove samosvojenosti.
Promotor počasnoga doktorata akademik Dragan Čović istaknuo je kako je Ivan Aralica uvelike oplemenio naš kulturni prostor, što najbolje svjedoči njegov iznimno bogat opus koji svi skupa baštinimo.
Ocijenio je kako je Araličin književni i širi stvaralački opus neizostavan dio naše suvremene nacionalne i kulturne povijesti.
Po Čovićevim riječima dragocjeni su Araličini doprinosi razumijevanju nadmoćnih sila koje definiraju i oblikuju čovjeka kao takva, poput vlasti, države, ideologije, nacije i religije.
“Opisujući važne povijesne događaje hrvatskoga naroda od 17. do 19. stoljeća Aralica donosi potresno i bitno svjedočanstvo i Hrvatima u BiH”, napomenuo je Čović dodavši kako opisuje njihovu tegobnu i prognaničku povijest, njihove putove bez sna, ali i snagu njihova mentaliteta, morala, zajedništva te onaj otpor i prkos kad se čini da je svako opiranje uzaludno, a koji im pomažu da se uvijek iznova izdignu i prežive.
Smatra kako Araličino književno svjedočanstvo ostavlja neizbrisiv trag u vremenu o mentalitetu, snazi i vjeri Hrvata u BiH.
Akademik Aralica u zahvali je istaknuo kako ga je odluka Senata Sveučilišta u Mostaru ganula i neizmjerno obradovala pa će do kraja života ostati dostojan časti koja mu je dodijeljena.
Počasni doktorat, Doctoris Honoris Causa, akademiku Ivanu Aralici dodijeljen je za izniman ugled, ali poglavito zbog angažiranosti oko rasvjetljavanja važnih povijesnih zbivanja vezanih za bosanskohercegovačke Hrvate.
(Hina) xmkov ydgk

Akademiku Ivanu Aralici uručen počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru / Hrvatski list / M. Curać_23. 6. 2022.

 

Search