News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Posjet 24. naraštaja polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i akademik Velimir Neidhardt primio je u srijedu 4. svibnja 2022. pripadnike 24. naraštaja polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ te im održao predavanje o povijesti i današnjem djelovanju HAZU. Akademik Neidhardt govorio je o ustrojstvu HAZU, njenoj prošlosti i najistaknutijim članovima, objasnio okolnosti u kojima je Akademija 1861. osnovana te način na koji djeluje danas. Istaknuo je da je u misiji Akademije čuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta, uključivanje hrvatske znanosti u europske i svjetske tokove te briga o hrvatskoj kulturnoj baštini i njezinoj afirmaciji u svijetu, kao bitnih čimbenika sveopćeg napretka Hrvatske. Spomenuo je i da je Akademija neovisna od politike i da ne podržava podjele u hrvatskom društvu.

„Hrvatska vojska najveća je zaštitnica hrvatskog naroda, a Hrvatska akademija najveća je zaštitnica hrvatskog identiteta“, rekao je akademik Neidhardt koji je polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ podsjetio i na Akademijine zasluge za spašavanje Jelačićeva spomenika nakon što je 1947. bio uklonjen sa središnjeg zagrebačkog trga.

Načelnik Ratne škole brigadir Mijo Kožić kazao je da polaznici Ratne škole prema nastavnom planu i programu žele upoznati s najvišom hrvatskom znanstvenom i umjetničkom institucijom koja ima veliki značaj za uključivanje hrvatske znanosti u europske i svjetske tijekove znanosti i koja ima viziju da se hrvatsko društvo razvija kao društvo znanja i znanosti.

„Želimo biti upoznati s doprinosom vaših znanstvenih vijeća i odbora te akademijinih razreda u ukupnom gospodarskom, društvenom i političkom napretku Republike Hrvatske jer podižete svijest o važnosti doprinosa znanosti i istraživanja razvoju naše domovine i razvijanju međunarodne suradnje u međunarodnim organizacijama te vašem sudjelovanju u izradi znanstvenih politika i preporuka Europske unije“, rekao je Kožić. Po njegovim riječima, 24. naraštaj Ratne škole pohađa 11 polaznika od kojih je šest polaznika iz Hrvatske, a četiri iz oružanih snaga stranih zemalja (po jedan polaznik iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Crne Gore).

Search