News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

U palači HAZU održana svečanost potpisivanja Rezolucije Z

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 10. veljače 2022. održana je svečanost potpisivanja Rezolucije Z, ekološke akcije koju je pokrenuo Večernji list s ciljem spajanja konkretnih društveno korisnih ekoloških aktivnosti kojom su se njeni potpisnici obvezali na provedbu koraka u očuvanju okoliša kroz ciljane ekološki održive napore. Rezoluciju su potpisali predstavnici Zagrebačke banke, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grada Koprivnice, Zubak grupe, Hrvatskog Telekoma, DIV Grupe, Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske i Večernjeg lista.

Rezolucija Z posvećena je Zemlji, zelenilu i okolišu u cijelosti, a poziva se na Klimatski akt iz Glasgowa, radi poduzimanja ciljanih i koordiniranih napora u zaštiti prirode i izgradnji društva koje se pametno brine o okolišu i budućnosti.

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt izrazio je zadovoljstvo što se Rezolucija potpisuje u palači Akademije koja time daje svoj obol promicanju ekologije, očuvanju okoliša i biološke raznolikosti Hrvatske.

“Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti kao najviša znanstvena i umjetnička institucija u Hrvatskoj od samih početaka, prije 161 godinu, brine uz ostalo i o očuvanju prirode. Doprinos očuvanju hrvatskih prirodnih bogatstava i njihovom boljem upoznavanju dali su naši istaknuti članovi, kao što su Josip Schlosser, Ljudevit Vukotinović, Spiridion Brusina, Gustav Janeček, Branimir Gušić… Svoju predanost zaštiti prirode Hrvatska akademija djelatno pokazuje brigom o svom Arboretumu u Trstenom, jednom od hrvatskih prirodnih bisera. Također, u sklopu Akademije djeluje Znanstveno vijeće za zaštitu prirode, sa sekcijama za vode, tlo, klimu, šume, gospodarenje otpadom i zaštitu bioraznolikosti. To Znanstveno vijeće promiče zaštitu prirodnih dobara i gospodarenje njima na gospodarski, okolišno i socijalno održiv način. Prateći aktualne društvene probleme i izazove, Hrvatska akademija svjesna je naličja gospodarskog, društvenog i tehnološkog razvitka vidljivog u klimatskim promjenama, onećišćenju zraka, golemom povećanju količine otpada… Ključ promjene je u edukaciji i promjeni navika i to se odnosi na sve nas, bez iznimke. Iako je već pet do 12, još nije kasno. Počnimo danas, mijenjajmo sebe, mijenjajmo Hrvatsku, mijenjajmo svijet”, kazao je akademik Neidhardt.

Direktor Večernjeg lista Renato Ivanuš kratko je ispričao kako je došao na ideju za pokretanje projekta. “Svi nešto radimo, ali činjenica je da to nije dovoljno, jer da jest – ne bismo se danas okupljali. Zato sam zahvalan što ste nam se priključili. Uložili smo svoju medijsku moć, ali sami nismo dovoljno moćni i trebali su nam moćni partneri. Vi ste oni koji ćete nam pomoći iznijeti ovu najveću ekološku akciju koja će početi danas, ali će trajati do kad god bude trebalo. Krenimo, potpišimo. Svatko od nas obavezao se da će napraviti još nešto da i sami svojim primjerom dokažemo da borba za okoliš nije samo nešto o čemu se priča, nego da na tome i sami moramo raditi. Krenimo zajedno u ostvarivanje Rezolucije Z. Uložili smo svoju medijsku moć, ali to nije dovoljno, trebaju nam moćni partneri. Vi ste prepoznali našu ideju, vi ćete nam pomoći iznijeti najveći ekološki projekt u Hrvatskoj”, rekao je Ivanuš potpisnicima rezolucije.

U rezoluciji se navodi da će se potpisnici zalagati za maksimalno povećanje stope korištenja obnovljivih izvora energije, aktivnu provedbu strategije gospodarenja otpadom, recikliranje i sustavno odvajanje otpada, sprječavanje praksi koje dovode do onečišćenja okoliša i pridonose negativnim klimatskim promjenama te održivi razvoj i promicanje ekonomske, društvene i ekološki održive budućnosti. Potpisnici su se također obvezali na povećanje ulaganja u zelene projekte, osiguravanje infrastrukture za održivije poslovanje, edukaciju i informiranje građana, poticanje održive mobilnosti i slično.

Search