News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

U palači HAZU dodijeljene nagrade “Hrvoje Požar”

U ponedjeljak 14. veljače 2022. u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je svečanost uručenja nagrade „Hrvoje Požar“ za 2021. koje dodjeljuju Hrvatsko energetsko društvo i Zaklada „Hrvoje Požar”. Nagrada nosi ime akademika Hrvoja Požara (1916.–1991.), Akademijinog glavnog tajnika od 1978. do 1991., i dodjeljuje se od 1995. za popularizaciju energetike i interesa za energetiku.

Za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike nagrađen je prof.dr.sc. Željko Tomšić, za popularizaciju energetike Nina Domazet, za inovacije u području energetike tvrtka Rasco d.o.o., za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom tvrtka Ericsson Nikola Tesla d.d., za unapređenje kvalitete okoliša vezano uz energetske objekte tvrtka Tehnostan d.o.o., za zapažen uspjeh u dosadašnjem studiranju studija energetike i energetskih usmjerenja završne godine preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija nagrađen je Marko Starčević, a za posebno zapažen diplomski rad iz područja energetike Kristina Andrić.

Kako je u uvodnom govoru kazao predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, dodjela nagrade „Hrvoje Požar“ u palači HAZU tradicija je koja postoji od 1995. i ponovno nastavljena nakon dvije i pol godine zbog pandemije i potresa. Za akademika Hrvoja Požara je kazao da je bio jedan od glavnih tajnika u povijesti Akademije od 1861. „I danas ga se pamti kao sposobnog organizatora, znanstvenika i pedagoga. Bio je zaslužan za Akademijino nakladništvo, za njenu međunarodnu suradnju, kao i za preimenovanje Jugoslavenske akademije u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti upravo potkraj života. Akademik Hrvoje Požar osnovao je ne samo Energetski institut koji nosi njegovo ime, nego i sudjelovao u osnutku Fakulteta elektronike i računarstva te u pokretanju Tehničke enciklopedije kojoj je bio glavni urednik. Bio je i prorektor Sveučilišta u Zagrebu u doba Hrvatskog proljeća i rektora akademika Ivana Supeka“, kazao je akademik Neidhardt.

Nagrade je dobitnicima uručio ministar gospodarstva i održivog razvoja dr.sc. Tomislav Ćorić koji je u svom govoru istaknuo važnost energetskog sektora, a nazočnima su se obratili i predsjednik Hrvatskog energetskog društva dr.sc. Ivica Toljan, predsjednik Uprave tvrtke Siemens Energy Boris Miljavac, predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić te savjetnik predsjednika Republike dr.sc. Julije Domac.

Search