News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Zagreb uskoro dobiva spomenik Andriji Mohorovičiću

U nedjelju 23. siječnja 2022. obilježava se 165. obljetnica rođenja Andrije Mohorovičića. Geofizičar A. Mohorovičić jedan je od najvećih hrvatskih znanstvenika svih vremena te jedan od rijetkih koji su do svjetski relevantnog otkrića došli radeći u Hrvatskoj, u Zagrebu. Po njemu je nazvana granica između Zemljine kore i plašta (Mohorovičićev diskontinuitet ili, skraćeno, Moho), jedan krater na Mjesecu te asteroid u području između Marsa i Jupitera. Prigodom obljetnice želimo širu javnost upoznati s inicijativom da se akademiku Andriji Mohorovičiću podigne spomenik u Zagrebu.

Inicijativa je pokrenuta prije petnaest godina, nakon čega je odobrena lokacija za spomenik (Park Grič, ispred ulaza u zgradu u kojoj je A. Mohorovičić radio). Nakon zastoja, inicijativa je obnovljena prije pet godina osnivanjem Odbora za podizanje spomenika pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Zahvaljujući financijskoj pomoći Ministarstva znanosti i obrazovanja te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odbor je potaknuo raspisivanje natječaja za izradu idejnog kiparskog rješenja. Javni, anonimni natječaj je 2019. provelo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. Prvu nagradu na tom je natječaju osvojio akademski kipar Nikola Džaja.

Potom je brigu o spomeniku preuzeo Grad Zagreb. Gradska skupština je u prosincu 2020. jednoglasno odobrila projekt postavljanja spomenika u park na Griču. Nakon toga je proveden javni natječaj, temeljem kojega je lijevanje i postavljanje spomenika povjereno Ljevaonici Ujević. Posljedično, sa zadovoljstvom možemo ustvrditi da se aktivnosti potrebne za podizanje spomenika privode kraju te da se njegovo postavljanje može očekivati sredinom ove godine. Na taj će se način Grad Zagreb i sve spomenute hrvatske institucije na najbolji mogući način odužiti znanstveniku koji je ime svojega grada i svoje domovine pronio širom svijeta.

Search