News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Otvorena izložba “Skulptura antičke Salone iz fundusa Gliptoteke HAZU“ u Splitu

Izložba „Skulptura antičke Salone iz fundusa Gliptoteke HAZU“ otvorena je u četvrtak 14. listopada 2021. godine u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu u Palači Milesi, Trg braće Radića 7. Izložbu su otvorili akademik Davorin Rudolf voditelj Zavoda, akademik Nenad Cambi, akademik Radoslav Tomić, prof. dr.sc. Jasna Jeličić Radonić i dr.sc. Magdalena Getaldić

Izložba prikazuje kiparsku baštinu iz fundusa Gliptoteke HAZU s lokaliteta antičke Salone, glavnog grada rimske provincije Dalmacije, koja je naš najistaknutiji arheološki lokalitet s višestoljetnim kontinuitetom života grada. Salona je prikazana kroz povijesni razvoj otkriven tijekom arheoloških istraživanja, kojima su iznesene na svjetlo dana pojedine urbanističke cjeline i monumentalne građevine. Važnost Salone prikazana je i kroz arhivsku, fotografsku i video dokumentaciju, popraćeno tlocrtima, zračnim snimkama te 3D modelima. Virtualni prikaz dostupan je na linku https://salona.netlify.app/

Izložbom se želi istaknuti značaj Gliptoteke HAZU kao jedinstvene ustanove u Hrvatskoj koja sa svojim specifičnim zbirkama odljeva ima mogućnost cjelovitog prezentiranja kiparske baštine razasute po raznim gradovima i državama, te ih okuplja na jednom mjestu. Iz Zbirke sadrenih odljeva antičkih spomenika Gliptoteke HAZU skulptura Salone je najbrojnija, obuhvaća javnu i grobnu plastiku te bogatu arhivsku dokumentaciju. Ovo je svojevrstan tematski uvod u budući stalni postav muzeja koji krajem ove godine kreće u veliku obnovu.

Izložba prigodno obilježava 200 godina istraživanja toga najznačajnijeg antičkog lokaliteta, a bila je postavljena u Gliptoteci HAZU od lipnja do srpnja 2021. godine. Autorice izložbe su prof. dr.sc. Jasna Jeličić Radonić i  dr. sc. Magdalena Getaldić, kustosica Gliptoteke.

Izložba se može pogledati od 14. listopada do 4. studenoga 2021. godine u radno vrijeme: ponedjeljak – petak: 10-13, 17-20 sati, subotom: 10-13 sati.

 

 

Search