News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Simpozij Deformacije kralježnice djece i odraslih

 

Voditelji simpozija prof. dr. sc. Simeon Grazio i izv. prof. dr. sc. Boris Božić:

Poštovane, poštovani,

čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na Simpozij DEFORMACIJE KRALJEŽNICE DJECE I ODRASLIH povodom obilježavanja Svjetskog dana kralježnice.

Skup se održava pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u organizaciji Hrvatskog vertebrološkog društva HLZ-a, u suradnji s Hrvatskim društvom za dječju ortopediju HLZ-a, te s Klinikom za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i s Klinikom za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice.

Deformacija kralježnice je jedno od najprevalentnijih stanja lokomotornoga sustava. Radi se o heterogenim entitetima glede etiologije, obilježja same deformacije (vrsta i stupanj), te kralježničke i izvan kralježničke učinke, što može imati značajne posljedice na kvalitetu života. Prema vremenu nastanka deformacije kralježnice mogu biti: kongenitalne, infantilne, juvenilne, adolescentne i adultne, a ta podjela u idiopatskim oblicima ima prognostičko značenje. Etiologija adultnih deformacija najčešće je posljedica degenerativnih promjena, prijeloma (npr. osteoporotskih) ili upalnih reumatskih bolesti. Dok je prevalencija i incidencija deformacija kralježnice u djece i u adolescenata uglavnom stabilna, starenjem pučanstva u adultnih deformacija raste. Pravodobno prepoznavanje prevencija i liječenje bolesnika s deformacijama kralježnice sve više dobiva na važnosti.

Dakle, na 18. godišnjem vertebrološkom simpoziju bit će sveobuhvatno obrađena tema deformacija kralježnice u dvije cjeline prema dobi njihovog nastanka (djeca i odrasli) u smislu epidemiologije, etiopatogeneze (uključivo genetičku osnovu), kliničke slike, slikovne dijagnostike, konzervativnoga liječenja (s naglaskom na kinezioterapiju i ortotiku), kirurškog liječenja i postoperativne rehabilitacije.

Vjerujemo da ćemo kvalitetom i predstavljanjem novih spoznaja, te razmjenom iskustava razriješiti neke nepoznanice i još bolje skrbiti za naše bolesnike s deformacijama kralježnice.

 

Search