News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Otvoren Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretuma HAZU u Trstenome

U subotu 16. listopada 2021. svečano je otvoren Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretuma HAZU u Trstenome. Centar je izgrađen u okviru projekta Povijesni vrtovi dubrovačkog područja, koji se počeo provoditi 2018. unutar poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Centar su otvorili glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, a na svečanosti je govorio i voditelj Arboretuma HAZU u Trstenome akademik Igor Anić.

Akademik Vretenar Arboretum je nazvao draguljem Hrvatske akademije koja ukupno ima 37 ustrojbenih jedinica u Zagrebu i još 16 mjesta u Hrvatskoj te je zahvalio svima koji su bili uključeni u realizaciju ovog projekta, posebno Gradu Dubrovniku, Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika, Javnoj ustanovi Rezervat Lokrum i Dubrovačkoj art udruzi bez granica (DART).

Kako je istaknuo akademik Anić, Centar će pridonijeti interpretaciji prirodne baštine i povećanju turističke atraktivnosti Arboretuma HAZU u Trstenome te razvoju lokalnog gospodarstva. Predviđene su edukacije i radionice za lokalno stanovništvo, turiste i posjetitelje svih uzrasta na temu tradicijskog uzgoja maslina i vinove loze, primjene ljekovitog i aromatičnog bilja, na teme ornitofaune i entomofaune Arboretuma te uloge šuma u melioraciji negativnih okolišnih promjena. Akademik Anić je iznio podatke da se Arboretum, star 527 godina, prostire na 28 hektara površine gdje se nalazi 527 vrsta biljaka, od kojih je 317 drvenastih, 60 posto ih je domaćih, a 40 posto egzotičnih. U sastavu Hrvatske akademije Arboretum djeluje od 1948. Akademik Anić podsjetio je i na početke projekta obnove i razvitka Arboretuma u koji je Hrvatska akademija krenula 2011. proglasivši ga svojim strateškim projektom koji se trebao financirati iz Akademijinih sredstava, no zbog njihova nedostatka novac je nađen iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Gradonačelnik Franković istaknuo je značaj ovog projekta za dubrovački turizam. “Ovaj projekt spojio je dva vrijedna prostora, Arboretum i otok Lokrum, a tek će budućnost pokazati koliko je to bitno za Grad Dubrovnik. U razdoblju prije korone grad se godina mučio s prekomjernim brojem gostiju i imao jedan cilj, a to je disperzija gostiju i pružanje novih atrakcija i siguran sam da je to put kojim smo krenuli s novom ponudom u Trstenom. Da nas Europska unija ne prati i ne sufinancira ulaganja u projekte, nekad s 80 posto, nekad sa 100 posto, vrlo teško bismo bili u mogućnosti obnavljati kulturnu baštinu na području cijele Republike Hrvatske. Na ovom projektu, kao i na nizu drugih, vidi se koliko nam je bitno biti dio Europske unije i koliko nam je to bitno za napredak i podizanje kvalitete svega što baštinimo, a nismo imali dovoljno novca za obnoviti”, dodao je Franković.

Centar je izgrađen primjenom kriterija zelene, odnosno održive nabave što je prikazano u korištenju autohtonih materijala i proizvoda, poput drvene stolarije (prozori i vrata), završne obrade pročelja kamenom, drvenim konstrukcijama pergola na terasama i slično. U sklopu projekta uređena je i tematsko-poučna staza u maslinicima Arboretuma koju su uzvanici obišli nakon svečanog otvorenja.

Na svečanosti je najavljena druga glavna aktivnost projekta, nabava broda te otvaranje nove brodske linije koja će povezivati Arboretum Trsteno i otok Lokrum. Cilj projekta je očuvanje bioraznolikosti, održivo korištenje prirodnoga naslijeđa i njegovih kulturno-povijesnih vrijednosti te upravljanje prostorom pomoću interpretacije i prezentacije zaštićene prirodne baštine, čime se pridonosi održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 18.289.422,37 kuna, a odobrena bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, s kojima su se aktivnosti sufinancirale, iznose 10.932.344,70 kuna. Uz korisnika projekta, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, u projektu sudjeluju Javna ustanova Rezervat Lokrum, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Dubrovačka art udruga bez granica (DART).

 

 

Search